Umro je ''Jeko Kinkel'' i kako mu je Štela dao nadimak pred Prlićem 90-ih

Datum objave: 05.03.2019   Broj čitanja: 534
Umro je Klaus Kinkel, njemački odvjetnik i političar, dokancelar Njemačke u vremenu Helmuta Kohla.
Umro je ''Jeko Kinkel'' i kako mu je Štela dao nadimak pred Prlićem 90-ih

 

Danas se bošnjački mediji trude obasuti ga sa što više epiteta, pritom pokušavajući uvrijediti Hrvate u BiH koji ga, prema bošnjačkim navodima, nisu voljeli. Radi se o tradicionalno neiskrenoj, ulagivačkoj politici političkih bošnjačkih elita koja baš i nije donijela pretjerane koristi tom narodu, osim ako misle na činjenicu da će ih Nijemci od 2020. lakše propuštati u svoju zemlju, olakšavajući im dolazak do radnih viza. Ako je to zasluga pljuvanja prema Hrvatima prilikom ulagivanja strancima, onda u redu. Pošto se držimo one, o mrtvima sve najbolje, tako i o Kinkelu.

 

Međutim, ovo je priča o izrazu "Jeko Kinkel" i to zbog činjenice što danas neki bošnjački portali pišu da je izraz "Jeko Kinkel" nastao tako što su se Hrvati rugali Kinkelu koji je htio, prema njima, ujediniti zapadni i istočni Mostar.

 

Kako su došli do zaključka nije poznato.

 

Prava je istina da je "Jeko Kinkel" genijalna i šaljiva anegdota koja redovito nasmije one koji poznaju mostarski, šatrovački govor.

 

Naime, jednog dana u ratnom vremenu, na Rondou, susreće Vinko Martinović Štela tadašnjeg predsjednika Vlade Herceg Bosne Jadranka Prlića. I Štela započinje priču, Prlić prihvaća, međutim, pošto se priča oduljila Prlić prekida razgovor.
- Došao je Kinkel u grad. Imamo sastanak pa žurim - reče predsjednik Prlić.
- Jeko Kinkel? (Ko je Kinkel) - upitao je Štela, nemajuć pojma da se radi o jednom od najmoćnijih njemačkih političara.

 

Stoga, priča nema nikakve veze s nekom odbojnošću bh. Hrvata prema Kinkelu nego s legendarnom pričom iz Mostara koja se i danas rado prepričava i koristi u govoru ako se, primjerice, ne poznaje nekoga koga je druga strana spomenula.

 

Kinkel, počivao u miru.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio