Hercegovino, stižu kuke, čuvarice zdravlja!

Datum objave: 05.03.2019   Broj čitanja: 360
Hercegovina kao i svaka regija živne za lijepog vremena. Puno je šetača, ali velik dio onih koji šetaju prirodom u proljeće imaju isti cilj - ubrati što više kuka.
Hercegovino, stižu kuke, čuvarice zdravlja!


Kuka (bljušt, Tamus communis, lat.) je ona koja najavljuje proljeće. Kuke se beru od sredine ožujka do sredine travnja, ali zapravo o vremenu ovisi hoće li se nekad javiti kasnije ili ranije. Kuke su prirodne i čiste jer ih ne uzgaja čovjek, pa ih i ne kvari ničim. Ime najvjerojatnije mogu zahvaliti svom kukastom izgledu.Najčešće se nalaze u krajevima livada (ne u blatu), uz suhozid i draču. To je biljka penjačica i izdanci rastu ovijajući se i penjući se uz draču. Pojedini izdanci narastu u visinu do 1-2 m, a neke su "prizemnice" visine do 50-ak cm. Debljina je do 10 mm. Jestivi dio je onaj mekši dio koji se nalazi pri vrhu (20-ak cm) koji se ujedno i bere.


Hercegovci znaju da su kuke zdraveSvi u Hercegovini znaju da su kuke zdrave. Kuke ili divlje šparoge su kalorijski siromašna, ali nutritivno bogata namirnica jer u 100 g imaju oko 20 kalorija, dok su pune ljekovitih i djelotvornih tvari poput aspargina, arginina, jantarne kiseline, tirozina, imaju tragove holina, bogate su vitaminima A, B, C i folnom kiselinom kao i mineralima: kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, željezom, cinkom i bakrom, piše Agroklub.ba.Važno je istaći kako kuke ne sadrže masnoće i kolesterol, ali sadrže glutation, jedan od najjačih antioksidansa koji ima antikancerogena svojstva. Glutation je važan za imunološki sustav te je najjači saveznik u čišćenju organizma. Također jača stjenke krvnih žila i kapilara te ih štiti od oštećenja.Jako tražene zbog zdravljaKuke su prepoznate kao diuretik, pospješuju rad jetre i bubrega, preporučaju se onima koji boluju od gihta i reume, imaju lagana purgurativna svojstva, pomažu u borbi protiv anemije, zbog manjeg udjela ugljikohidrata preporučaju se u prehrani dijabetičara pa su zbog svega toga jako tražene.


Na čapljinskoj veletržnici kuke već dvadeset godina prodaje Marijo Đogatović koji nam je i rekao sve informacije o sezoni kuka, a na upit o cijeni odgovorio je:


Kad tek počne sezona, cijena kuka je 2,5 KM po vezici u kojoj bude oko 250 g, ali poslije cijena padne na 1 KM. Velika je potražnja za kukama i nikad nisam imao problema prodati ih. Kod nas je takva situacija, iako se u Metkoviću kuke ipak prodaju po boljim cijenama.


U Hrvatskoj, poglavito u Istri i Dubrovniku, velik značaj u turističkoj i gastronomskoj ponudi predsezone, ima divlja šparoga ili po našem kuka.I Hercegovci su pošli tim putem pa sve više nude tradicionalna, jednostavna i zdrava jela od kuka. Kuke se jedu kuhane ili svježe.Imaju poseban gorkasti okus pa ih neki zbog tog ne vole, ali ima i onih koji cijele godine jedva čekaju da sezona kuka počne pa da ih beru ili, ako se previše boje zmija koje se u proljeće bude, jedva čekaju da ih kupe, navodi Agroklub.Ako niste ljubitelj kuka, dobro razmislite još jednom jer sezona samo što nije počela.

 

Pogled.ba/Agroklub.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio