Džihadist koji se borio u BiH priznao da je ISIL ovdje utemeljen

Datum objave: 06.03.2019   Broj čitanja: 579
David Vallat, Francuz alžirskog porijekla koji je kao tinejdžer prihvatio islam, jedan je od stranih boraca koji su tijekom rata 1992-1995. bili u Bosni i Hercegovini.
Džihadist koji se borio u BiH priznao da je ISIL ovdje utemeljen

 


"Vidio sam strašne prizore iako nisam bio u borbama na taj način jer sam boravio kratko u Bosni. Jednom smo se vozili kroz neko selo i vidio sam spaljene kuće i ostatke života, cipele ispred vrata... Nekako sam razmišljao o tome kako možda nisu mogli pobjeći, zato cipele tu stoje. Sjećam se i da sam bio zbunjen kad sam došao u BiH. Ja sam vjerovao da su svi Srbi na srpskoj strani i da ja dolazim u džihad da ih ubijamo. Tek sam kasnije shvatio da to nije baš sve bilo kako se meni činilo. Još nešto je bitno znati, velika je razlika bila kod bosanskih boraca muslimana i stranih boraca, nas koji smo došli. Domaći borci su se borili da prežive rat, a mi... mi smo se borili da poginemo. Htjeli smo da umremo kao šehidi", ispričao je on za RSE.

 

Time je potvrdio da je El Mudžahid, postrojba stranih boraca u BiH pod upravljanjem Armije RBiH, bila pretača današnjeg ISIL-a.

 

Vallat je danas normalan čovjek koji je uspješno prošao proces deradikalizacije i govori o ovom problemu.


Grude.com
Foto: ''Grudski'' Isil (koji je sinoć napustio područje)

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio