Trauma za dvije majke: U bolnici u Novoj Biloj im zamijenjene bebe

Datum objave: 13.03.2019   Broj čitanja: 414
U bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj nepažnjom medicinskih sestara zamijenjena su novorođenčad.
Trauma za dvije majke: U bolnici u Novoj Biloj im zamijenjene bebe


Ovo, u najmanju ruku, traumatično iskustvo doživjele su majke iz Novog Travnika i Žepča, koje su se u bolnici u Novoj Biloj porodile istog dana.

 

Primijetila po kosi
Sve se odigralo još prije dva mjeseca, ali je preksinoć u redakciju Dnevnog avaza stigao anonimni dopis, u kojem se tvrdi da su medicinske sestre prilikom kupanja beba zamijenile narukvice beba, zbog čega je došlo do zamjene.

 

Kako su bebe rođene istog dana, majke su ležale u istoj sobi. Istog dana su dobile i otpusno pismo.

 

Prema navodima iz dopisa, jedna od majki prije odlaska iz bolnice primijetila je da je beba koja joj je vraćena s kupanja, drugačija, odnosno imala je mnogo više kose nego dan prije.

 

- Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući uz otpusnicu doktora. Greška je otkrivena sasvim slučajno kad je, nakon nekoliko dana, beba dovedena na redovnu kontrolu. Doktor je primijetio da se kilaža bebe ne poklapa s trenutnim stanjem i onim što piše na otpusnom listu, jer je nemoguće da beba tako mnogo poraste za nekoliko dana – opisuje se u pismu koje je upućeno “Avazu”.

 

Nakon što je doktor zatražio da se detaljno provjeri o čemu se točno radi, majkama je priopćeno da bebe nemaju istu kilažu i visinu kao na otpusnom pismu.

 

Ružno iskustvo
Tragom ove informacije, kontaktirali smo jučer bolnicu u Novoj Biloj. Šefica Pedijatrijskog odjela, dr. Andrijana Kovač nije bila raspoložena za medije pa nam je odmah spustila slušalicu. No, direktor bolnice, dr. Velimir Valjan potvrdio je za “Dnevni avaz” da se traumatični slučaj dogodio, s tim što on tvrdi da zamjena nije trajala “nekoliko dana”, kako piše u anonimnom dopisu, nego mnogo kraće.

 

- Zamjena je trajala svega sat, a ne nekoliko dana. Točno je da se to desilo, bebe su rođene na isti dan, a istog dana su bile spremne za otpust. Sestra je greškom zamijenila narukvicu. Kad su žene otišle, skontali smo grašku i pozvali smo ih – tvrdi dr. Valjan.

 

Dodaje kako su roditelji bili u šoku, ali da je ipak riječ o “ružnom iskustvu”.

 

Kažnjene medicinske sestre
Glavna sestra je, kako nam je potvrdio direktor bolnice, kažnjena i smijenjena je s te pozicije.

 

- Premještena je na drugi odjel. Provedena je procedura, a sestre koje su radile su, također, premještene - rekao je dr. Valjan.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio