Kriv je: Horvatinčić dobio četiri godine i deset mjeseci zatvora!

Datum objave: 13.03.2019   Broj čitanja: 161
Horvatinčić se nije pojavio na izricanju presude.
Kriv je: Horvatinčić dobio četiri godine i deset mjeseci zatvora!

 

Tomislav Horvatinčić nepravomoćno je proglašen krivim zbog pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski nautičari Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel. Sud u Šibeniku navodi kako nije postupao po pomorskom zakonu i drugim propisima, prenosi 24sata.hr.

 

Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora. U kaznu mu se uračunava i pritvor. Zabranjeno mu je upravljanje motornim vozilom, a mora uplatiti i 190.000 kuna troškova.

 

Horvatinčić se nije pojavio na izricanju presude. Došli su njegovi odvjetnici.

 

'Nije spominjao sinkopu'
Sudac Ivan Jurišić naveo je kako je Horvatinčić počinio kazneno djelo na način na koji je ono opisano o optužnici.

 

- Kratkotrajno gubljenje svijesti - sinkopa može se u svakom trenutku dogoditi svakome stoga je vijeće razmatralo ostale dokaze, a iz razgovora neposredno nakon nesreće Horvatinčić nije spominjao gubitak svijesti nego da su mu otkazale komande. Ni na kasnijem zdravstvenom pregledu nije spominjao sinkopu. Vijeće stoga nije prihvatilo da je prije sudara izgubio svijest. Mogao je shvatiti čin i ostvariti svoju volju. Bila je i dobra vidljivost, stoji u obrazloženju današnje presude.

 

U presudi se dalje navodi kako je Horvatinčić nepropisnom vožnjom stvorio rizičnu situaciju i postupao s neizravnom namjerom. Punom brzinom je, pod upravljanjem autopilota, naletio na jedrilicu. Pristao je, kaže sud, tako ugroziti druge sudionike pomorskog prometa. Olakšavajuće okolnosti su mu dob i zdravstveno stanje, a otežavajuća ranije prekršajno kažnjavanje zbog prekršaja u prometu.

 

Kako je i u ovom slučaju riječ o nepravomoćnoj presudi na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe, do njezine pravomoćnosti proći će još neko vrijeme.
Odvjetnik Miljević: Uložit ćemo žalbu

 

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević rekao je kako u današnjoj presudi ništa novo nismo čuli:

 

- Jedino novo što smo danas čuli je obrazloženje iz optužnice i odluka o kazni.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio