Lideri se usuglasili! Komšić se više nikad neće ponovit!?

Datum objave: 18.03.2019   Broj čitanja: 937
Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović usuglasili su deset načela za formiranje vlasti na razini BiH, a prvo od njih je poštivanje i provođenje Općeg okvirnog sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.
Lideri se usuglasili! Komšić se više nikad neće ponovit!?

 

Drugo načelo odnosi se na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji jamac održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje Daytonske ustavne strukture.

 

Treće načelo odnosi se na nastavak integracijskih procesa u skladu s Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH.

 

Četvrto načelo predviđa da je neophodno implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele BiH, a u skladu s Ustavom BiH.

 

"U institucijama na svim razinama vlasti obezbijediti zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu s ustavima, a izbor i imenovanja vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata. Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za spriječavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu", peto je načelo koje su usuglasili lideri Izetbegović, Dodik i Čović.

 

Šesto načelo redviđa da se kroz mehanizam koordinacije procesa europskih integracija u BiH intenzivno radi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva s pravnom regulativom EU s ciljem ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje BiH EU, a socijalno-ekonomskim reformama usmjeriti se na rješavanje životnih pitanja u BiH.

 

U procesu napretka BiH ka članstvu u EU potrebno je postupno stvoriti uvjete da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH, što je sedmo načelo.

 

Osmo načelo predviđa da se ubrzanom izgradnjom transportne, energetske i digitalne infrastrukture, koja je od strateškog interesa za BiH i regiju, pospješi gospodarski razvoj.

 

U devetom načelu se navodi da je potrebno intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih lica, a deveti princip predviđa da se osigura nezavisnost i kompetentnost institucija pravne države za nastavak efikasne borbe protiv svih oblika ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije.

 

"Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštovanja međunarodnog prava", navodi se u desetom načelu za formiranje vlasti na razini BiH, koje su usuglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA.

 

U usuglašenoj izjavi o načelima za formiranje vlasti na razini BiH navodi se da su trojica lidera svjesni odgovornosti prema narodima i građanima BiH, konstatirajući da dosadašnji napredak nije dovoljan sa stanovišta potreba stanovništva, ali da predstavlja dobar temelj za dalje političke, ekonomske i društvene reforme i razvoj BiH, kao najbolji odgovor na negativne demografske trendove i odlazak mladih, kao i na potrebe izgradnje, stabilnog, ekonomski prosperitetnog i socijalno pravednog društva jednakih šansi.

 

"Spremni smo da formiramo i osiguramo stabilno funkcioniranje vlasti u BiH koja će nastaviti provođenje neophodnih zakonodavnih, socijalno-ekonomskih i društvenih reformi koje će se prioritetno usmjeriti na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana, te ponuditi odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet", navodi se u usuglašenoj izjavi Dodika, Čovića i Izetbegovića.

 

Ako je suditi po pročitanom, radi se o jednom od najkraćih, ali i najjasnijih i najjezgrovitijih dokumenata koji su lideri u ovoj državi donijeli, bez politikanstva i želje da se našteti onom drugom izborom, primjerice, nelegitimnog Željka Komšića, kočničara ove države.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio