Gruđani, koristite biljni antifriz ili paučinu (Upozorenje za ZHŽ)

Datum objave: 26.03.2019   Broj čitanja: 993
Tijekom ovog mjeseca praktički su završili planirani poljoprivredni radovi diljem Hercegovine, a kako redovito biva, hladnoća se pojavi onda kad je se ne očekuje.
Gruđani, koristite biljni antifriz ili paučinu (Upozorenje za ZHŽ)

 

Godine 2017. imali smo je krajem travnja, a vjerujemo da ovog puta neće tako biti i da će najavljena dva do tri dana minusa biti i posljednji u ovom razdoblju.

 

Prema tome, Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke izdao je upozorenje u kojem upozorava poljoprivredne proizvođače da u naredna dva do tri dana prognostičari najavljuju mogućnost mraza, odnosno šteta od niskih temperatura uz prestanak vjetra u ranim jutarnjim satima.

 

Proljetni mraz može pričiniti veće ekonomske štete na poljoprivrednim kulturama naše županije.

 

Proteklih godina zabilježene su štete na ranim voćnim vrstama, te na plodovitom povrću, prvenstvenom mladom krumpiru.

 

Kako bi se izbjegle ili bar djelomično ublažile štete na polju preporučuje se da se što prije preventivno tretiraju usjevi, odnosno nasadi sa biostimulatorima, u narodu poznatijim pod nazivom tzv. “biljni antifriz”.

 

Mole se proizvođači ukoliko ne budu tretirali uzgajane kulture s biostimulatorima da obvezno poduzmu mjere kišenja ili da mehanički zaštite nadzemni pojas koristeći agrotekstil, odnosno paučinu, naročito na lokalitetima s većim zračnim depresijama.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio