BiH leži na ''nafti 21. stoljeća'', Nijemci dolaze na nalazišta!

Datum objave: 30.03.2019   Broj čitanja: 249
Radi se o mineralu od kojeg se, između ostalog, poizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj automobilske industrije.
BiH leži na ''nafti 21. stoljeća'', Nijemci dolaze na nalazišta!


U Bosni i Hercegovini se nalaze značajne količine litija - tvrdi profesor Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, piše Biznis Info.

 

Radi se o mineralu od kojeg se, između ostalog, poizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj automobilske industrije. Svjetski mediji litij su odavno prozvali „naftom 21. stoljeća“. Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije nedavno je dao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

On je rekao da će realizacija projekta „Jadar“ biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litija. Rekao je tada i da bi ovo mogao biti veliki bum za Podrinje s obje strane Drine. Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kazao je da predsjednik Srbije nije ovo rekao napamet te kako je to su u potpunosti točno.

 

– Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima – kazao je Gutić nedavno za Dnevni avaz.

 

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju litij, ima ga i na teroritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne. Dodao je da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja cijele BiH. – Posjedujemo sve podatke.

 

Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke tvrtke. U BiH je već formirana tvrtka uz preporuku tvrtke „Thyssen“ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta – kaže Gutić.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio