Pjesnikinja iz Drinovaca istinski promišlja o najbitnijem u našemu prolaznom životu

Datum objave: 31.03.2019   Broj čitanja: 610
U Posušju su predstavljene tri zbirke poezije pjesnikinje Marine Alerić Bebić. O knjigama su govorili književnici, članovi DHKHB Stanislav Bašić i Miljenka Koštro.
Pjesnikinja iz Drinovaca istinski promišlja o najbitnijem u našemu prolaznom životu


Marina Alerić Bebić rođena je u Drinovcima 13. Kolovoza, 1966. godine. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Kao srednjoškolka pobjednica je Šimićevih susreta 1985. u kategoriji srednjoškolaca.


Djela (zbirke poezije):
Bijeli pelin (Matica hrvatska, Grude,2016.)
Ptica na prozoru, (Matica hrvatska, Grude, 2016.)
VAE SOLI (Ovo djelo je nagrađeno na natječaju Fondacije za izdavaštvo Sarajevo u 2018. Godini. (Izdavačka kuća PLANJAX KOMERC doo)

 

Evo što je o njenim djelima rekla književnica Miljenka Koštro. "Susret s pjesništvom uvijek je izazov, a izazov traži odgovor. Nađoh se pred jednim takvim, zapravo pred tri stihozbirke Marine Alerić Bebić. Marina gleda iz kuta sestre, hoću reći, između ostalog, piše i kao sestra poginulog hrvatskog branitelja, dragovoljca, i iz tog gorkog iskustva gubitka voljenog brata, rađaju se snažni stihovi koji čitatelja ostavljaju bez daha. Marininu poeziju treba s puno pozornosti čitati i isčitati. Svi smo mi, uz Božju pomoć, pozvani na izgradnju ljepšega svijeta i podizanja svijesti o važnosti doma, domovine, obitelji i drugih neprolaznih vrijednosti o kojima autorica piše.
Autorica se nikomu ne dodvorava nego u stihovima iznosi zdrav kritički stav o problemima u društvu i istinski promišlja o najbitnijemu u našemu prolaznom životu", između ostalog kazala je Koštro.


Stanislav Bašić je kazao da poezija i pjesme nisu isto, jer pjesme ne moraju bit poezija. "Riječ je o dva različita svijeta koje na svoj način objedinjava stih kao vanjska odrednica i jednoga i drugog, a čija je bit vrlo različita. U općoj poplavi pjesama, čitamo pjesme s vrlo malo inventivnosti, a s dosta plitkosti. Kada je riječ o pjesnikinji Alerić vidljiva je originalnost, inventivnost i snaga individualiteta. Poezija je najdublja duhovna djelatnost koja u sebi spaja i pjesnički zanat i znanje i još mnogo toga u jedan sretni trenutak", kazao je Bašić.


U glazbenom dijelu je nastupila klapa Zvizdan, a voditeljski sve uobličila Marija Budimir. Na kraju se brojnoj publici i sudionicima promocije obratila sama autorica koja se svima zahvalila.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio