Nova pravila o vozačkim dozvolama u BiH

Datum objave: 01.04.2019   Broj čitanja: 574
Uvodi se mogućnost upisivanja napomene kada je u pitanju osposobljavanje i polaganje ispita za vozače na vozilu sa automatskim mjenjačem.
Nova pravila o vozačkim dozvolama u BiH

 

U suradnji sa ministarstvima unutarnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta, državno Ministarstvo prometa i komunikacija donijelo je novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli, a koji je na snazi od veljače ove godine.

 

Propisuje se procedura oduzimanja i poništavanja vozačke dozvole za osobu koja prvi put stekne pravo upravljanja motornim vozilom kategorije B i koje tijekom dvije godine od dana stjecanja prava upravljanja motornim vozilom kategorije B skupi četiri kaznena boda. Takav vozač polagat će ponovo, ali mu se priznaje ranija obuka.

 

Ovim pravilnikom preciziran je i postupak zamjene strane vozačke dozvole. Pojednostavljene su administrativne procedure koje su bile na snazi. Propisan je rok koji ne može biti duži od tri mjeseca, kad se nakon položenog ispita za vozača treba predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

 

U Pravilniku o vozačkoj dozvoli postoji još jedna novina. Naime, vozač koji iz vjerskih razloga ili po narodnim običajima nosi šešir, kapu ili maramu, može se s njima fotografirati za vozačku dozvolu, ali samo na način da karakteristike lica od početka brade do vrha čela, kao i obje strane lica, moraju biti jasno prikazane.

 

Uvodi se mogućnost upisivanja napomene kada je u pitanju osposobljavanje i polaganje ispita za vozače na vozilu sa automatskim mjenjačem:

 

“Osobi koja je osposobljavanje i ispit za vozača obavljalo na motornom vozilu sa automatskim mjenjačem se u rubrici ‘Napomena’ unosi izraz ‘Automatski prijenos’ i upisuje kod 10.02.”, stoji u Pravilniku.

 

U završnoj fazi je i Pravilnik o tehničkim pregledima vozila, koji će podrazumijevati procedure kod registracije vozila.

 

Nova pravila o vozačkim dozvolama u BiH
TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio