Jakov ima 24 godine: Uzgajam 200 ovaca u Hercegovini i ne mislim u tuđinu

Datum objave: 02.04.2019   Broj čitanja: 1148
Posljednjih dvadesetak godina u čitlučkoj općini osjetno je smanjen broj domaćih životinja. Sada tek rijetke obitelji u Brotnju imaju kravu, tek dvije-tri obitelji imaju farmu od nekoliko mliječnih krava, a prava je rijetkost sresti obitelj koja ima veći broj ovaca.
Jakov ima 24 godine: Uzgajam 200 ovaca u Hercegovini i ne mislim u tuđinu

 

Ipak smo ovih dana u Gradnićima pronašli obitelj mladog i poduzetnog 24-godišnjeg Jakova Prskala koji ima stado s oko 200 ovaca.

 

Stari ne mogu, a mladi neće

 

- U nas malo tko drži ovce. Svi kažu da se ne isplati. Stari više ne mogu, a mladež neće. Mislim kako bi danas svaka kuća na selu za svoje potrebe trebala držati jednu kravu i barem desetak ovaca. No, malo tko to sada radi, iako svi znaju da su domaće meso i mlijeko zdraviji i kvalitetniji od kupovnih. Zbog toga sam se najviše i odlučio držati ovo stado. Svoje stado i još nekoliko stotina ovaca koje mi na čuvanje povjere obitelji iz našeg i susjednih sela preko ljeta kamionima prevozim na planinu na ispašu. Čuvamo ih supruga i ja, a imamo i jednog do dva pastira. Na Blidinju ostanemo pet do šest mjeseci - priča nam Jakov. - Desetljećima su moj pokojni otac i djed uzdržavali obitelj zahvaljujući uzgoju ovaca, prodaji janjaca i proizvodnji vrlo traženog ovčjeg sira pa smo tu tradiciju nastavili održavati moja supruga i ja. Već nekoliko godina bavimo se ovčarstvom i imamo stado od oko 200 ovaca. Svake godine uzgojimo i prodamo podosta janjaca, a dio njih ostavimo za proširenje stada. Iako je uzgoj ovaca težak posao koji zahtijeva vremena, truda, muke i novca, ipak se od ovog posla može skromno živjeti. Ovcama treba osigurati dobru ispašu, prijevoz u planinu, skupu hranu za zimu, zdravstvenu zaštitu... Treba ih stalno čuvati od zvijeri i sve ih na broju kući vratiti. Čovjek se mora puno toga odreći da bi nešto više ostvario. Bilo bi dobro kad bi poticaji bili veći. Mislim da bi uzgajivača ovaca u Brotnju bilo mnogo više kad bi država osigurala veće poticaje za janjce, koji su sada nedovoljni, a mogu se dobiti za najviše stotinu janjaca.

 

Nije me strah bruceloze

 

A boji li se Jakov bruceloze?

- Sve ovce koje idu u planinu na ispašu mora pregledati veterinarska inspekcija koja daje posebnu potvrdu o njihovu zdravlju i cijepljenju. Stoga je sir koji smo do lani proizvodili bio propisno proizveden i siguran za uporabu - odgovara. Uz ovce, Jakov i supruga mu imaju i pet mliječnih krava, obrađuju vinograd od 3000 trsova, a povrće proizvode za vlastite potrebe.

 

- Za svoju obitelj i prijatelje uvijek se mora naći dobra pršuta, sira i domaćeg vina. Iako mnogo radimo, zadovoljni smo životom i svim što imamo – naglašava Jakov i poručuje mladima da shvate kako se u životu ne može uspjeti bez rada, truda i odricanja. - Mladi se trebaju družiti i zabavljati, ali i raditi. Nakon svakog uspješno obavljena posla cijela se obitelj osjeća sretno i zadovoljno. A za to se isplati živjeti. Neka mladi ovo dobro promisle prije nego se odluče za odlazak u tuđinu. Svoje ognjište treba čuvati, na njemu raditi i zasnivati sretnu obitelj - kazao nam je na kraju Jakov.

 

Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • istina10.04.2019 11:12 sati
    shto oci nisu vidile i ushi shto nisu cule..kompjuterski pletu stanice mesa i vec se negdje takvo mljeveno meso jede.. da sve prirodno je lijepshe i zdravije,a ni od umitnog neche nitko mrijeti samo shto ce u njemu biti manje hormona..jer hormoni smrti u tijelu proizvode proces starenja i izumiranja.da da postoji i lijek vazda biti mlad i ziviti kao matusalem 800-900 godina..
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio