Najgore još ne prolazi... Oluja hara Hrvatskom, u Bosni se prekida putna komunikacija

Datum objave: 13.05.2019   Broj čitanja: 522
Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku, javlja DHMZ.
Najgore još ne prolazi... Oluja hara Hrvatskom, u Bosni se prekida putna komunikacija

 

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je jutros do 7,15 sati 240 intervencija operativnih službi, na sastanku gradskih koordinacijskih službi proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika, a izdano je i upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

 

 - Do 7,15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra - stoji u jutrošnjem MUP-ovom izvješću o stanju na terenu u kojemu su i upozorili građane da zbog vjetra ne izlaze na otvorene bez potrebe.

 

Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen i prvi stupanj pripravnosti. Iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu mnoštvo vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina.

 

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

 

Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticiklone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage.

 

U utorak će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti.

 

U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu, pa će se s obzirom na vjetar u srijedu situacija postupno smiriti. Što se oborine tiče, situacija i dalje ostaje nepovoljna, pogotovo u unutrašnjosti gdje će još i u iduća dva dana biti mnogo kiše.

 

Obilne kiše u BiH rezultirale su izlijevanjem pojedinih rijeka i potoka te pokretanjem klizišta.  

 

Tako se klizište pojavilo na regionalnom putu R-413b, u jajačkom naselju Divičani, ali nije ugrozilo nijedan stambeni objekt osim putne komunikacije koja povezuje nekoliko sela Dnolučkog kraja kao i općine Dobretići i Travnik.

 

Ako bi došlo do dodatnog obrušavanja, bit će prekinuta putna komunikacija kao glavni put koji vodi prema ovom naselju. Količina padavina izmjerena danas u Jajcu iznosila je 24 l/m2, a prema najava meteorologa, intenzitet padavina će se povećati, što bi moglo prouzrokovati dodatne probleme i nevolje stanovništvu ovog kraja.

 

Kako smo saznali od mještana, Općinska služba civilne zaštite Jajce izašla je na teren i prati daljnji razvoj situacije. Na ostalim područjima općine Jajce nije zabilježeno još nijedno klizište.

 

Pliva u porastu

 

Hidrološka stanica "Kozluk" na rijeci Vrbas zabilježila je nivo od 20 centimetara u poslijepodnevnim satima i primjetan je blagi porast vodostaja.

 

Prema mjernom mjestu u Šipovu, vodostaj Plive je u porastu i iznosio je 70 centimetara, a mogao bi ugroziti brojna naselja i stanovnike koji žive u regiji Plive i drugih pritoka.

 

U općini Jezero održan je hitan sastanak sa Civilnom zaštitom i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom.

 

Pripremaju se vreće s pjeskom s ciljem obrane od poplava.

 

Za razliku od Bosne, u Hercegovini je zasad stanje stabilno.

 

Grude.com/Agencije
Foto;: Hanza Medija

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio