Ćiro među Top 10 turističkih destinacija

Datum objave: 24.05.2019   Broj čitanja: 478
Uskotračna pruga Ćiro projekt je Europske unije kroz Prekogranični program suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina.
Ćiro među Top 10 turističkih destinacija

 

Projekt je završen prije nekoliko godina i od tada o njemu skrbe lokalne udruge na čelu sa Udrugom za promociju biciklizma "Hercegovina Bicikl", te JP "Vjetrenica-Popovo polje.

 

Razlog pisanja ovih redova je doista nevjerovatan, zapravo možemo reći da je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu i turizam u ovoj zemlji, jer upravo je najveći turistički magazin "Lonely Planet" uvrstio Ćirinu biciklističku stazu među Top 10 destinacija na svijetu. Ćiro je zauzeo visoko četvrto mjesto.


 

Bitan je i podatak da se Ćirina biciklistička staza u Dubrovniku nadovezuje Eurovelo 8 rutu koja u svojoj dužini od 5.888km prolazi kroz 11 zemalja, a što je zasigurno i jedan dodatni motiv svih cikloturista koji prolaze ovom rutom da svrate na Ćirinu stazu i upoznaju Hercegovinu.

 

Koliko zapravo vlasti i turističke zajednice prepoznaju ovaj potencijal, rade na ovom projaktu i podržavaju svaki vid njegove promocije nepoznato nam je, no dostupan za razgovor nam je gdin. Toni Zorić, predsjednik udruge Hercegovina Bicikl.

 

"Da, znao sam da je Ćiro bio jedan od kandidata za Top destinaciju najvećeg svjetskog turističkog magazina, ali nisam ni mogao sanjati da će biti uvršten ili dobiti ovako veliku ocjenu. Naš Ćiro ne samo da je uvršten u Top destinaciju, već je zauzeo četvrto mjesto ispred nekih doista nama velikih svjetskih destinacija u Francuskoj, Italiji ili Švicarskoj. Čak i Hrvatska ima razloga za slavlje, jer je Istra zauzela10.mjesto među najvećim svjetskim destinacijama po ovom magazinu", izjavio je Zorić.

 

"Mi doista neumorno radimo na promociji Ćirine biciklističke staze, stalno smo po sajmovima, organiziramo promotivne biciklijade, te o našim aktivnostima piše jako velik broj medija koji prezentiraju Ćiru kao i naše aktivnosti. Trenutno radimo na organizaciji Druge Ćirine biciklijade koja će se održati na dionici od Hutova do Ravnog, a za koju vlada jako velik interes. Čini nas sretnim što smo dio jedne pozitivne priče kao što je Ćiro", dodao je Zorić.

 

Austro-Ugarska monarhija, koja je vladala područjem BiH krajem 19. i početkom 20. stoljeća izgradila je mrežu željezničkih pruga uskog kolosijeka (kolosijek širina 0,76 m). Pruge je izgradila prvenstveno kao strateške vojne objekte i one su povezivale južne jadranske luke s gradovima u zaleđu i sa srednjom Europom.


 

Danas su te pruge konvertirane u biciklističke staze kojima godišnje prelaze tisuće i tisuće cikloturista. Projekat je to koji je prepoznat od stranih medija, tako je svojevremeno i najveći Britanski dnevni list "The Guardian" pisao o Ćiri i turističkoj ponudi Hercegovine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio