Ekonomska slika u BiH mnogo bolja nego prethodnih godina

Datum objave: 27.05.2019   Broj čitanja: 255
Nezaposlenost je od 2015. smanjena za nešto više od devet posto.
Ekonomska slika u BiH mnogo bolja nego prethodnih godina


Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi kazao je za Dnevni avaz da je ekonomska slika u BiH mnogo bolja nego prethodnih godina.

 

Po njegovim riječima, bh. ekonomija je rasla nešto više od tri posto u prošloj godini i očekivati je još bolje rezultate.

 

- Očekujem sličnu razinu rasta u 2019. godini i poslije. Nezaposlenost je od 2015. smanjena za nešto više od devet posto. Ukupni proračunski suficit vlada na svim razinama je prošle godine bio dva posto BDP-a. Znači, ekonomija je u mnogo boljem stanju nego 2015. godine - rekao je Parodi. - No, i pored toga, potrebno je mnogo još toga uraditi - smatra on. - Potrebno je da se još radi da biste povećali rast, značajnije smanjili nezaposlenost i poboljšali životne uvjete stanovništva. MMF će rado raditi s vlastima na postizanju ovih ciljeva - kaže Parodi.

 

Na pitanje smatra li da će ove godine doći do privatizacije BH Telecoma i HT Eroneta, što je bio jedan od uvjeta da BiH dobije tranšu kredita od MMF-a, Parodi je rekao kako nije u poziciji odgovoriti na to pitanje, no, vjeruje da vlasti ne razmatraju privatizaciju ovih poduzeća. "Mislim da je pitanje u pogledu budućnosti telekoma u vlasništvu Federacije BiH bolje uputiti vlastima", kazao je Parodi.

 

Kada je u pitanju Zakon o trošarinama u BiH koji, s obzirom na porast krijumčarenja duhanskim proizvodima i nije dao željene rezulatate, Parodi ističe da je to izazov koji je potrebno riješiti pažljivo prateći porezne stope u susjednim zemljama kao i provođenjem kontrola na granicama.

 

- Smatramo da se stope trošarina na duhan i duhanske proizvode trebaju približiti stopama u EU, ne samo zbog rješavanja pitanja utjecaja duhana na javno zdravlje već i zbog financiranja troškova koje konzumiranje duhana ima po sustav javnog zdravlja - rekao je za Parodi.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio