Epilog je to doigravanja u kojem su se sastali Stuttgart kao 16. klub iz ovosezonskog izdanja Bundeslige i Union Berlin koji je bio trećeplasirani drugoligaš. Ovog ponedjeljka je odigrana uzvratna utakmica, bilo je 0:0, a budući da je prva utakmica, odigrana prije tri dana u Stuttgartu, završila rezultatom 2:2, na temelju tih pogodaka postignutih u gostima klub iz Berlina mogao je početi slaviti.

 

Union Berlin je inače klub koji egzistira u iznimno velikoj simbiozi sa svojim navijačima. Prije 15 godina navijači su pod sloganom 'Krv za Union' darivali krv i prodavali ju kako bi skupili prijeko potreban novac da klub ne završi u bankrotu, prenosi Gol.hr.

 

Još jedna poznata akcija dogodila se 2009. godine kada je stadionu trebala renovacija. 2500 navijača je volontiralo na izgradnji iako uglavnom nisu imali nikakvog iskustva s građevinom. Nakon 140 tisuća radnih sati stadion je dobio novo ruho, a građevinske firme su angažirane samo za posebne poslove poput postavljanja krova.

 

Ipak, najpoznatiji su po tradicionalnom pjevanju božićnih pjesama kada čelnici kluba otvore stadion, a navijači dođu, uživaju u kuhanom vinu i uživaju u miksu božićnih i navijačkih pjesama.

 

Union Berlin pod današnjim imenom osnovan je 1966. godine, ali mu korijeni sežu 60 godina unatrag, kada je osnovan njegov prethodnik FC Olympia Oberschöneweide. Taj klub je čak 1923. završio drugi u njemačkom nogometnom prvenstvu, ali nikad nije zaigrao u Bundesligi.

 

Ovo će biti prvi nastup za Union Berlin među elitom otkako se najviši rang njemačkog nogometa zove Bundesliga. Ne sumnjamo, uz veliku navijačku podršku i kod kuće i u gostima.

 

Za Union Berlin nastupa Robert Žulj čiji su korijeni, navodno, iz Gruda, dok je u Stuttgartu Borna Sosa također iz Gruda.

 

Moglo bi se reći, u Bundesligi Gruđanin za Gruđanina!

 

Grude.com