Preminuo je dobri duh Zagreba, pater Antun koji je pomagao svima

Datum objave: 28.05.2019   Broj čitanja: 418
Antun Cvek (84), svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i nemoćnih, dobri duh Zagreba, kako ga često nazivaju, umro je noćas u Zagrebu.
Preminuo je dobri duh Zagreba, pater Antun koji je pomagao svima

 

Pokop velikoga humanitarca, koji je život posvetio pomaganju bolesnima i siromašnima, je u četvrtak u 15.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. Misa zadušnica održat će se u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

 

Godinama je svakodnevno pater Antun Cvek posjećivao siromašne i donosio im hranu ili sitnice koje ih vesele. Dok god ga je služilo zdravlje nemoćnima je cijepao drva i popravljao kvarove po kući.

 

Sve je počelo 1969. na Božić kad je susreo nepokretnu staricu koja je sama živjela. Kad se zaredio, osnovao je katoličku karitativnu udrugu “Kap dobrote”.
'Moramo biti zu jedni za druge'

 

Članovi “Kapi dobrote” su dobrovoljci kojima je cilj svojim djelovanjem ublažiti nevolje i nedaće starijih, bolesnih i napuštenih osoba koje žive na području Zagreba i šire, osobito u vlažnim i hladnim podrumima ili potleušicama.

 

A pater Antun Cvek, u svojstvu prvog među jednakima, stvarao je povjerenje i zajedništvo između onih kojima se pomaže.

 

- Ako sam nešto dobro napravio, to je Božje djelo. Instrumenti smo Božje ljubavi i njegove milosti. Moramo biti jedni za druge, zdravi za bolesne, mlađi za starije - kazao je svojedobno za 24 sata.

 

Rođen je u Bizeku 1934. godine, gdje je završio prva četiri, dok druga četiri razreda osnovne škole završava u Vrapču. Završio je školu učenika u privredi gdje je izučio zanat za autolimara. Naknadno je uz rad u ZET-u upisao i završio i srednju ekonomsku školu. U novicijat Družbe Isusove otišao je 1967. godine. Nakon novicijata studirao je filozofiju i teologiju, a 1974. godine zaređen je za svećenika.

 

U Župi presvetog Srca Isusova, pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu 1969. osnovao je tzv. "Prvu karitativnu grupu" za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i "Zajednicu kršćanske ljubavi" kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

 

Pater koji je živio za ljude u nevolji oduvijek je bio primjer pravog kršćanskog rada.

 

- Imao sam priliku upoznati buduću sveticu, majku Terezu iz Kalkute, kad je bila u Zagrebu. Ona mi je rekla da ne trebamo ići u Indiju kako bismo susreli najveće siromahe jer da ih imamo i ovdje, pred nosom, u centru Zagreba - kazao je pater Cvek.

 

Dobitnik je brojnih nagrada i prizanja poput "Reda Danice Hrvatske" 2007. godine, nagrade "Ponos Hrvatske" 2008. Dobio je godišnju nagradu Crvenoga križa "Milosrdni Samaritanac" 2010., a 2012. je nominiran i za osobu godine.

 

24sata.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio