Poslušajte kako pjevaju sjenice na markama HP Mostar

Datum objave: 01.06.2019   Broj čitanja: 345
Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke EUROPA 2019. s motivima velike i plavetne sjenice.
Poslušajte kako pjevaju sjenice na markama HP Mostar

 

Posebnost ovoga izdanja je spoj filatelije i moderne tehnologije.

 

Aplikacijom CeeApp moguće je skenirati marke i čuti pjev ptica te klikom na link naručiti marke za svoju kolekciju.

 

Velika sjenica (Parus major) je jedna od najomiljenijih ptica pjevica. Dugačka je oko 14 cm, ima crno sjajno tjeme i bijele obraze, a lako ju je prepoznati po dugačkoj crnoj crti s donje strane tijela.


 

Kod plavetne sjenice (Parus coreuleus), koja je manja, ta crta je žute boje. Plavetna sjenica ima sjajnu plavu kapicu oivičenu bijelim, te plava krila i rep. Sjenice se najčešće zadržavaju u vrtovima i gajevima. U neprekidnom su cvrkutu, spretno se kreću po granama kljujući koru drveća i tražeći hranu.
Autorica maraka je Kristina Ćavar.

 

Prigodna marka HP Mostar „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“.


 

Bez kazališta ljudska povijest bila bi znatno siromašnija jer kazalište, kako u samim početcima tako i danas, otvara nove prostore slobode. Posebno poštovanje zaslužuju glumci, dramski umjetnici koji na kazališnoj sceni ostavljaju srce i dušu.

 

Izdanjem prigodne poštanske marke „Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara“ HP Mostar obilježava 10 godina od odlaska sa životne i kazališne scene jednoga od najvećih bh. dramskih umjetnika, prvaka glumišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.


 

Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru gdje i umire 8. srpnja 2009. nakon borbe s teškom bolešću. Završio je Dramski studio pri Narodnom pozorištu u Mostaru i bio je član Pozorišta od 1972. do 1993. Godine 1993., nakon ratnih sukoba u Mostaru, postaje jedan od suosnivača mostarskog Ratnog kazališta. Od 1994. godine, kada se u Mostaru osniva Hrvatsko narodno kazalište, Toni Pehar postaje njegovim članom. Ostvario je više od 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga za koje je dobio brojna priznanja. Stvaralački zanos koji ga je vodio ostavio je duboki trag i nadahnuće je za mlade umjetnike, a nakon njegovog preranog odlaska ostala je velika praznina na bh. kazališnoj sceni.

 

Autor marke je Dinko Raič, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio