DHN u BiH traži istragu i kažnjavanje počinitelja prijetnji i napada na novinare

Datum objave: 07.06.2019   Broj čitanja: 337
Kako su u posljednje vrijeme sve učestalije prijetnje, ali i fizički napadi na novinare u BiH, Društvo hrvatskih novinara u BiH pridružuje se zahtjevima za izmjene kaznenog zakonodavstva, kojima bi se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu u obavljanju dužnosti..
DHN u BiH traži istragu i kažnjavanje počinitelja prijetnji i napada na novinare


Društvo hrvatskih novinara (DHN) u BiH najoštrije osuđuje prijetnje upućene kolegama novinarima Dnevnog avaza, te portala Bljesak.info i Klix.ba, kao i nasilno otuđivanje telefona novinarki Avaza Melihi Smajkić, koji su se dogodili u mostarskom naselju Zalik dok su novinari snimali obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić na koje je ranije bačena eksplozivna naprava.

 

DHN BiH traži od nadležnih organa da istraže sve okolnosti ovog slučaja te sukladno zakonskim propisima kazni počinitelje verbalnih prijetnji i nasrtaja na novinare i njihovu opremu, a također zahtijevaju da se otkrije i sukladno zakonu procesuira i identitet osoba koje su novinarima prijetile putem Facebooka.

 

"Sloboda medija i prava novinara da izvještavaju o događajima od javnog interesa u temeljima su demokratskih društava, zaštićeni zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je obvezna poštovati i Bosna i Hercegovina", priopćeno je iz Društva hrvatskih novinara u BiH.

 

Kako su u posljednje vrijeme sve učestalije prijetnje, ali i fizički napadi na novinare u BiH, Društvo hrvatskih novinara u BiH pridružuje se zahtjevima za izmjene kaznenog zakonodavstva, kojima bi se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu u obavljanju dužnosti, stoji u priopćenju.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio