Duplo veći brod može proći ispod mosta, nego što može uploviti u Neum

Datum objave: 19.07.2019   Broj čitanja: 858
Maksimalna dužina koja može da uplovi u Neum je do 100 metara, a ispod mosta mogu proći mnogo veći brodovi.
Duplo veći brod može proći ispod mosta, nego što može uploviti u Neum

 

"Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz, tako da duplo veći brod može proći kroz prolaz, nego što može uploviti u Neum", objašnjava za N1 kapetan neumske Lučke kapetanije Stojan Šutalo. Naime, maksimalna dužina koja može da uplovi u Neum je do 100 metara, a ispod mosta mogu proći mnogo veći brodovi.

 

Peljar je međunarodni priručnik koji služi pomorcima da bi lakše pristali na sva urbana i neurbana mjesta na svijetu. Prema tom priručniku najveći gaz broda koji može uploviti u Neum je 5 i pol metara, odnosno dužine do 100 metara, a u BiH, prema riječima kapetana neumske kapetanije ne postoji nijedno plovilo u registru preko 12 metara.

 

"U kapetaniji koja upravlja ovim akvatorijem ima registrirano oko 200 plovila, međutim nisu oni svi u Neumu, nalaze se od Crne Gore do Istre. To su građani BiH koji registriraju ovdje, a odmaraju se na nekim drugim lokacijama i tamo koriste ta plovila. Nijedno plovilo u registru nemamo preko 12 metara", kazao je Šutalo. Posljednji put brod dužine 100 metara u Neum je uplovio 2003. godine i prema riječima kapetana Šutala koji je tada bio sa njima, nakon što je zapuhao vjetar posada je pobjegla iz zaljeva. "2003. je prvi vojni brod oko 100 metara, San Nikolas, američke armade uplovio u Neum, oni su se tu usidrili, imali su remorkere, zapuhao je noću vjetar, i ta velika armada je pobjegla glavom bez obzira iz Zaljeva", objašnjava prvi čovjek neumske kapetanije, piše N1.

 

Naime, brod prilikom sidrenja mora baciti četiri svoje dužine kako bi mogao nesmetano kružiti, a zbog orkanskih vjetrova koji ovdje pušu velika mogućnost je da će se brod nasukati.

 

Šutalo je podcrtao da nije problem prolazak ispod mosta, nego uplovljavanje u Neum. "Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz da duplo veći brod može proći ispod mosta nego što može uploviti u Neum", tvrdi.

 

Također je istaknuo da osim što u BiH nema velikih brodova, ne postoji ni Zakon o vodnom prometu na razini države.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio