Igralište Srednje škole u Grudama! Hram povijesti općine Grude

Datum objave: 01.08.2019   Broj čitanja: 1945
Hram ostaje hram, zapamćen kao takav, pa tako i igralište ispred Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama, i onako staro, ostaje hram grudske povijesti.
Igralište Srednje škole u Grudama! Hram povijesti općine Grude

 

Ovog petka igralište će zablistati u svom punom sjaju i okruniti prvaka Lige mjesnih zajednica općine Grude, možda i posljednji put. Prema najavama uskoro kreće izgradnja novog igrališta u središtu općine Grude koje će u budućnosti biti domaćin najmasovnijeg natjecanja u Hercegovini. Time će u povijest otići era jednog velikana koji je prošao sva teška i radosna vremena, dane ponosa i slave i sve druge velike događaje u povijesti općine Grude.

 

U nogometu je ovo igralište okupljalo ligu sela, pa ligu firmi i posljednjih 20 sezona ligu mjesnih zajednica. Okupljalo je to igralište i hrabre vojnike HVO-a kad su se postrojavali pred najvažnije bitke za slobodu hrvatskog naroda koja je krvlju ostvarena. Ugostilo je i mnoge koncerte poput onog Zlatnih dukata i Tereze Kesovije kad je cijela Hercegovina došla u Grude i pjevala: "Ne dirajte mi ravnicu", a onda je danas pok. Željko Boban Jefto došao do pjevača i rekao im: Pjevajte "Ne dirajte Herceg Bosnu, jer ja ću se vratiti", pa su svi u glas promijenili stihove i zapjevali. Upravo, na tom igralištu pisala se povijest hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

 

Je li moglo biti više sluha za mjesto koje je bilo više od igrališta, je li se ono moglo izmjestiti da zadovolji sve uvjete sportske igre, pristupni put do škole pomjeriti nekoliko metara dalje, je li se ona derutna, ilegalna, drvena nastamba mogla maknuti, je li se igralište moglo urediti... moglo je, naravno. Ali po dobroj staroj špranci, da se nitko nikom ne zamjeri i da se ne povrijede ničije sujete ono je prepušteno zubu vremena koje ga nagriza.

 

Ovog petka, možda posljednji put, ispisati će povijest jednog vremena. S ponosom će jednom o njemu svojoj djeci pričati igrači, navijači, voditeljski timovi... pričat će se priče o vremenu pobjednika Grude Centra, Pocrta, Sovića Donjih, Drinovaca, Tihaljine i Pešije.

 

Večeras je polufinale, neka bude spektakl. Igralište Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama koje je odgajalo generacije to zaslužuje jer sve je izvjesnije da je ova godina njegov posljednji labuđi pjev.

 

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • za ratne profitere01.08.2019 22:03 sati
    dok su oni isli ginut danasnji ratni grutski profiteri jedu bakalar u parku i tapsaju ih po ramenu ismiju im se u facu
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio