Prodan HNK Šibenik

Datum objave: 13.09.2019   Broj čitanja: 721
Ponuda Paramount grupe za kupnju dionica prihvaćena je većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća.
Prodan HNK Šibenik


Ponuda Paramount grupe za kupnju dionica hrvatskog nogometnog kluba Šibenik s.d.d. prihvaćena je većinom glasova na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, piše Šibenik.in. Iako su gotovo svi iz oporbe imali prigovor, baš nitko od njih na kraju nije glasao protiv prodaje kluba sa Šubićevca. Rikard Marenzi, vijećnik NL Stipe Petrine jedini je iz oporbe glasovao 'za' dok su ostali bili suzdržani, prenosi Dalmatinski portal.

 

Većina prigovora koje su oporbeni vijećnici izložili na današnjoj sjednici odnosila se na dio ugovora kojim Grad Šibenik novim vlasnicima kluba daje na korištenje sportske terene na Šubićevcu i Crnici na 23 godine.

 

- Slažem se da Grad treba prodati klub, međutim skeptičan sam prema načinu na koji se prodaje. Dva igrališta, u Crnici i na Šubićevcu, dajemo nekome na korištenje bez ikakve naknade na 23 godine. To znači da 23 godine netko na tim igralištima može raditi što hoće, a taj netko može nakon nekog vremena reći da mu to nije rentabilno i onda dođe Sarađen i napravi parkiralište. Mi zapravo za 13,5 tisuća eura prodajemo klub i dajemo dva igrališta na korištenje na 23 godine. U ovom ugovoru mi nemamo nikakve sankcije ako nešto krene u krivom smjeru - kazao je Bandićev Anton Dobra koji se prvi javio za riječ.

 

Tihomir Paškov, pročelnik gradskog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, poklopio je gradskog vijećnika kazavši kako je Dobra i sam bio član Povjerenstva za provedbu prikupljanja ponuda u postupku prodaje dionica te kako je stoga sudjelovao u prijedlogu ponude o kojoj se glasovalo danas na Gradskom vijeću.

 

- Zato mogu reći da je to obično politikanstvo. Klub je 2012. godine pretvoren u sportsko dioničko društvo. Pravo korištenja dva sportska terena već je 2012. godine dano sportskom dioničkom društvu. Kada ste donosili odluku o prodaji kluba, imali ste i procjenu vrijednosti tog kluba. Vrijednost kluba je u minusu, manja je od 100 tisuća kuna. U toj procjeni je i pravo igranja i vrijednost igrača. Vrlo dobro znate da u ovom trenutku Gradsko vijeće ništa ne daje stranom partneru osim onog što ste raspisali u natječaju. Znači, ništa se novo ovdje ne daje što sportsko dioničko društvo već nema. I sada treba plaćati sve troškove tekućeg održavanja sportskog objekata koji su dani na korištenje. Što se tiče investicija koje će eventualno budući vlasnik uložiti u objekte, to se može samo uz suglasnost Grada. I to eksplicitno piše u ugovoru koji ste vi donijeli na izglasavanje - kazao je obraćajući se Dobri.

 

Dobra je na to kazao kako ga je nakon govora Paškova zaboljela glava i kako je od njega eto baš i očekivao takav odgovor.

 

- Ne! Nismo mi ti koji smo to sastavili ugovor. Mi smo došli do zaključka da ugovor može doći na Gradsko vijeće i da dođe na uvid svim građanima ovoga grada. Ne prebacujte lopticu jer ja, Anton Dobra, ne prodajem nogometni klub. Budimo korektni, objasnimo ljudima što i zašto radimo. Činjenica je da oni preuzimaju dugove, ali ne piše na koji način - nije se dao Dobra.

 

Potom je Marenzi, također član Povjerenstva za prikupljanje ponuda, kazao kako je Povjerenstvu dano veliko breme da odlučuje o nečem važnom.

 

- Povjerenstvo je smišljeno i pozvano da izabere najbolju ponudu. Mi smo se malo osjetili važnima, a ja sam se strašno zalagao da Gradsko vijeće dobije što više informacija kako bi mogli kvalitetno odlučivati o ovoj temi. Problem je što mi u cijelom ovom procesu jednostavno nemamo informacija o daljnjem postupanju - kazao je Marenzi.

 

Potom je gradonačelnik Burić predložio Antonu Dobri da on kupi nogometni klub.

 

- Vi se hvalite da ste uspješan gospodarstvenik, kupite nogometni klub i ja ću biti presretan - poručio mu je.

 

Dobra to nije dobro primio.

 

- Nemojte sebi uzimati za pravo da dijelite lekcije nama vijećnicama. Kad sam ja spominjao da sam uspješni gospodarstvenik? Je li to način da tako spočitavate jednom vijećniku. Ispalo je da vas napadamo, a nije. Ja želim da iz ove priče svi izađemo sretni, da taj klub uđe u prvu ligu i nemojte mi spočitavati što da radim - odgovorio mu je vidno uzrujani Dobra.

 

- Upamtite, ako to bude loš posao onoga tko je ušao u posao, brzo ćemo ga mi uz sankcije vratiti klub nama pa ćete opet imati priliku postati vlasnik HNK Šibenik - nastavio je Burić.

 

Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine naglasila je da se odredba koja se tiče razdoblja korištenja sportskih terena mogla promijeniti prije prodaje kluba.

 

- Ovo je davanje imovine nizašto. Gdje postoji zakonska odredba koja je vezana za korištenje nekretnina na 20 godina. Ja tu ne vidim transparentan rad. Ja jesam za prodaju jer ne možemo financirati nogometni klub, ali mislim da smo to mogli napraviti na pametniji način - zaključila je i predložila da su trebali zadržati pravo korištenje terena i eventualno zaraditi na tome.

 

Paškov je na to odgovorio kako je o tome trebalo misliti ranije jer je odluka o davanju u zakup terena na 30 godina donesena na gradskom vijeću 2012. godine.

 

U međuvremenu je vijećnicu napustio vijećnik Branko Kronja s Nezavisne liste Stipe Petrine koji je kazao kako ne želi sudjelovati u odluci o prodaju kluba.

 

Potom ja za govornicu stala HSU-ova Ljubica Kardum s vjerojatno najbitnijim pitanjem postavljenim na gradskom vijeću. Glasilo je 'da li ovdje radi klima?'. Potom je kao Predsjednica povjerenstva u procesu prodaje kluba izložila svoj stav.

 

- Odluka je tu, sve što nas je zanimalo kao članove povjerenstva, dobili smo. Bilo je tu puno i primjedbi, ali naše je bilo da otvorimo i vidimo je li ponuda uredna te potom prihvatimo ili odbacimo odluku. Ja kao vijećnica za ovu odluku bit ću suzdržana i time neću poručiti da je povjerenstvo nešto krivo donijelo - kazala je i pojasnila da se njezina primjedba odnosila na neusklađenost cifri u ugovoru, što je na kraju prepravljeno.

 

SDP-ov Joško Šupe zaključio je raspravu o prodaji kluba konstatacijom da 'plaču nad prolivenim mlijekom'.

 

- Ne prodajemo mi klub, već mi danas spašavamo što se spasiti dade nakon što nas je nekadašnje vodstvo uprave kluba na čijem čelu je bio župan Goran Pauk, dovelo u situaciju da ga moramo prodati. Nogometni klub je sada postao kamen spoticanja, a svi smo znali što će biti kada smo 2017. godine dizali ruke za to. Klub je u minusu i bilo koji vjerovnik može pokrenuti stečaj kluba i u tom dijelu svi možemo bit čista obraza. Mi sada samo spašavamo klub jer nas je neko upravljajući njime u povijesti doveo u ovu situaciju - zaključio je Joško Šupe prije nego što je većinom glasova izglasana prodaja HNK Šibenika.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio