Cijene u svijetu padaju, a na bh. crpkama bez promjene

Datum objave: 09.10.2019   Broj čitanja: 112
Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS rekli su da korekcija cijena na benzinskim crpkama u Srpskoj nije bilo te da se ne očekuje da će do njih uskoro doći.
Cijene u svijetu padaju, a na bh. crpkama bez promjene

 

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošli tjedan su potonule više od pet posto, što je njihov najveći tjedni pad još od srpnja, ali to vozačima u BiH ne znači ništa, jer kod nas do korekcije cjena niti je došlo niti je u planu.

 

Po podacima objavljenim na stranici Vanjskotrgovinske komore BiH, na početku ovog tjedna naftni derivati nisu pojeftinili ni fening u odnosu na prošlu - benzin 95 iznosi 2,27, za litar benzina 98 potrebno izdvojiti 2,37, a dizel je 2,32 KM, pišu Nezavisne novine.

 

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS rekli su da korekcija cijena na benzinskim crpkama u Srpskoj nije bilo te da se ne očekuje da će do njih uskoro doći.

 

"Cijene na svjetskom tržištu u proteklom razdoblju bile su nestabilne i dolazilo je do skokova i padova. Naši distributeri su još ranije nabavili naftu, tako da nisu vršili korekcije", rekli su za iz ove grupacije. Kako dodaju, čak i kada je dolazilo do značajnijih skokova cijena na svjetskom tržištu, na crpkama na ovom području nije dolazilo do poskupljenja, pa su na taj način kupci dobili gorivo po istim cijenama.

 

"Dosad promjena nije bilo, a ako ih bude, javnost će biti obaviještena. Međutim, teško će se to dogoditi", navode iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS.

 

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Banja Luka, ističe da su aktualne cijene goriva na benzinskim crpkama neprihvatljive za građane, posebno one s minimalnim primanjima.

 

"Istina je da mi, kada je bilo posljednje poskupljenje goriva na svjetskom tržištu, nismo imali povećanje. Međutim, ovakve cijene su svakako visoke za građane. Treba imati na umu i da gorivo utječe na cijene ostale robe i usluga", naveo je Srdić.

 

Agencije javljaju da su cijene nafte na svjetskim tržištima prošli tjedan potonule više od pet posto, što je njihov najveći tjedni pad od srpnja, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

 

Prema istom izvoru, na londonskom tržištu cijena barela prošli tjedan potonula je 5,7 posto, na 58,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,5 posto, na 52,81 dolar. Navodi se da je najveći tjedni pad cijena od srpnja posljedica obnovljene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. rujna.

 

Reagirali su već distributeri u Hrvatskoj, gdje su, po podacima tamošnjeg Ministarstva gospodarstva, i benzin i dizel jeftiniji u odnosu na tjedan ranije.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio