Ekskluzivno: Žbanićka ostala kratka Hercegovcima! Di su pare?

Datum objave: 21.10.2019   Broj čitanja: 1181
Jasmila Žbanić, redateljica koja na patnjama bosanskohercegovačkog naroda zarađuje ogroman novac još nije platila stotine statista koji su glumili u njenom filmu o Srebrenici.
Ekskluzivno: Žbanićka ostala kratka Hercegovcima! Di su pare?

 

Statist koji je glumio u njenom filmu ispričao je za portal Grude.com da mu je Žbanićka ostala dužna 100 KM. - I nisam jedini, stotine je onih koji još nisu dobili novac iako je davno bio obećan. Također, bili smo poniženi, u Čapljini je jednog kolegu čovjek skoro kamenovao jer je ovaj glumio četnika. Razočaran sam - govori statist Žbanićkina filma.

 

Film o Srebrenici je, između ostalog, snimala u Mostaru, Čapljini i Stocu, a jedna od lokacija bila joj je logor Heliodrom. Ustaljena je praksa nekih razvikanih bošnjačkih redatelja da provociraju, jer tako siju mržnju i napaljuju narode, te sebi priskrbljuju jeftine poene. Ti poeni se ogledaju u tome da im nacionalisti hvale film samo zato što prikazuje onog drugog u negativnom svjetlu. Srebrenica koja je mjesto istinske boli i posebnog pijeteta od strane bh. redatelja nikad nije dobila pravu dimenziju, a s obzirom da je Žbanićka takav film snimala u Mostaru, Čapljini i Stocu točno se vidi da će i ovaj film ostati u sjeni njenog politiziranja i guranja sebe, a ne žrtava u prvi plan.

 

Da je se više poznaje po politici nego po filmovima potvrđuje i događaj iz 2014. kad su bošnjački aktivisti zapalili zgradu HDZ-a BiH u Mostaru, a tadašnji premijer Hrvatske istog jutra došao u Mostar pružiti podršku Hrvatima. Ona mu je tada poručila "Milanoviću, marš kući". On je njoj poručio "dobrodošla", ali u svom stilu: "Od Hrvatske je dobila tri milijuna kuna za film koji će pogledati sto ljudi."

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio