Na 'plejki' se kroz 25 godina igralo čak 450 milijuna igrača

Datum objave: 03.12.2019   Broj čitanja: 323
Ako smatrate da je Playstation igračka, onda se slažem, riječ je o skupoj igrački. No on je, zapravo, puno više. Oni koji to shvate kupit će ga, rekao je otac Playstationa Ken Kutaragi uoči lansiranja Playstationa 3. prosinca 1994. godine.
Na 'plejki' se kroz 25 godina igralo čak 450 milijuna igrača

 

Neugledna, siva, plastična kutija tad je izgledala kao “space shuttle” i bila je nešto što je tog Božića sanjao apsolutno svaki klinac. No ubrzo su, kad su vidjeli njezine mogućnosti, o sad već legendarnoj “plejki” počeli sanjati i stariji.

 

Sonyjev Playstation se mogao zvati Nintendo Playstation i tko zna gdje bi sad Sony bio da se netko u Nintendu nije pomamio za novcem i nisu se mogli dogovoriti o podjeli očekivanog profita. Sony je ponudio svoje ideje za novu konzolu i Segi, no oni je nisu smatrali profitabilnom. Bijesan zbog propalih dogovora, predsjednik Sonyja Norio Ohga naredio je Kenu Kutaragiju da svejedno nastavi s razvijanjem Playstationa, koji će Sony samostalno prodavati.

 

Sony je do koljena potukao Nintendo 64 i Sega Saturn revolucionarnim grafičkim i tehnološkim rješenjima, pa je konkurenciji bilo jasno da nema previše smisla natjecati se sa Sonyjem. Sega se uskoro potpuno povukla s tržišta konzola, a Nintendo je tek pojavom konzole Wii uspio oduzeti Playstationu dio kolača. A dok je Microsoft 2001. godine lansirao svoj Xbox, Sony je već odavno okrenuo milijarde na svojim konzolama.

 

Četiri generacije PlayStationa prodale su se u više od 450 milijuna primjeraka i odgojile generacije gejmera , koji su na njima provodili noći vozeći utrke na Gran Turismu, boreći se u Tekkenu ili igrajući planetarno popularnu nogometnu simulaciju Pro Evolution Soccer. Svatko tko ju je barem jednom zaigrao zna koji je osjećaj primiti ili zabiti gol u sudačkoj nadoknadi i ima barem jednog prijatelja koji je u životu iz istog razloga razbio barem jedan joystick.

 

S pojavom tada revolucionarnog Playstationa 3 i novog, bežičnog joysticka taj način iskaljivanja frustracija dobio je novu dimenziju. Letjeli su kroz prozor, u zidove ili ravno u smeće.

 

Bilo je i onih koji su se toliko navukli na “plejku” da su čak i promijenili ime u Playstation, poput Britanca iz Oxforda.

 

No osim osnovne namjene, Playstation se koristio čak i u vojne svrhe . Američka vojska je povezala 1760 Playstationa 3 u jedno superračunalo zbog jakog hardvera i vrlo prihvatljive cijene. Da su računalo radili od običnih računalnih dijelova, stajalo bi 20-ak puta više.

 

Prošle godine Sony je predstavio i umanjenu verziju legendarne konzole iz 1994. godine koja je prilagođena modernim televizorima, a sljedeće godine trebali bi zaigrati i prve igre na PlayStationu 5.

 

24sata.hr

Na 'plejki' se kroz 25 godina igralo čak 450 milijuna igrača
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio