Povodom 25 godina HNK u Mostaru izdata monografija

Datum objave: 11.12.2019   Broj čitanja: 303
Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježava 25 godina osnutka i djelovanja.
Povodom 25 godina HNK u Mostaru izdata monografija


Tom prigodom nastala je i monografija koja prikazuje put HNK Mostar od njegova utemeljenja 22. rujna 1994. godine do danas.

 

Pored teatrografskih podataka, monografija donosi i tekstove čelnih ljudi Kazališta, kao i vanjskih suradnika, prijatelja i podržavatelja. Predstavljanje monografije 25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru bit će upriličeno u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine u 19 sati na Maloj sceni HNK Mostar, nakon čega će uslijediti i prigodan domjenak u auli Kazališta. Svi ljubitelji kazališta i prijatelji HNK Mostar pozvani su i dobrodošli na ovo predstavljanje.

 

„Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru 25. obljetnicu utemeljenja obilježilo je 22. rujna 2019. godine premijerom predstave 'Kraljevo' Miroslava Krleže, koju je režirao Ivan Leo Lemo.

 

S obzirom da smo u jubilarnoj, 25. sezoni HNK Mostar, obljetnica će se obilježavati i slaviti i raznim drugim programima i sadržajima tijekom cijele kazališne sezone 2019./2020.“, izjavio je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja dodavši „kako je obljetnica ne samo povod za slavlje, nego i prigoda za pogled unatrag, za sagledavanje i vrednovanje do sada učinjenog“.
„Stoga smo priredili i obljetničku monografiju 25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Monografija donosi mnoštvo obrađenih i uređenih teatrografskih podataka i sadržaja, ali i svjedoči o društvenom i političkom kontekstu ne samo nastanka već i cjelokupnog djelovanja HNK Mostar. Svjedoči kako je HNK Mostar danas, usprkos raznim i mnogim problemima s kojim se u ovih 25 godina susretao, repertoarski profilirano kazalište koje razumije i prati suvremene teatarske estetike i izričaje. Ali, također, svjedoči i kako je riječ o ozbiljnoj instituciji kulture koja, svjesna svoje društvene uloge i odgovornosti, kreira i prenosi transgeneracijsko, institucionalno kulturno pamćenje jednoga društva i naroda. S ponosom mogu reći kako je HNK Mostar nezaobilazna sličica u mozaiku ne samo hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, nego i kulturnog identiteta grada Mostara i cijele BiH, svih njenih naroda i građana.“

 

U predstavljanju monografije sudjelovat će i predsjednik Upravnog vijeća HNK Mostar Miroslav Palameta koji smatra kako je „dvadeset i peta godišnjica utemeljenja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osobit jubilej“.
„Priča je to o uspješnom i vrlo kvalitetnom ostvarenju davne zamisli o kulturnoj projekciji narodne osobnosti kroz oblikovanje europski urbanog lica našega grada i prostora, dakako, u kooperativnoj otvorenosti s drugim kulturološkim i narodnim zajednicama. Knjiga koja je prati, s prilozima posve kompetentnih i u problematiku predano involviranih autora, napisana na hrvatskom i engleskom, pregledno i argumentirano govori o tome. Dakle, ona nije samo svečana i prigodna, lijepo uređena brošura, već prava čitka knjiga, koja široj javnosti, sadašnjoj i budućoj, prvi put podnosi izvješće o svom radu, planovima i projekcijama. Istodobno ona je svjedočanstvo i primjer kako jedna institucija s kvalitetnim djelatnicima, s mudrom i nesebičnom upravom i u ovom ekonomski i politički kaotičnom vremenu, može postizati stvarne uspjehe i računati na svoju budućnost”, istaknuo je Palameta.

 

 

Osim Miroslava Palamete i Ivana Vukoje, u predstavljanju monografije sudjelovat će i umjetnički savjetnik Dragan Komadina te redateljica, dramaturginja i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Zrnčić Kulenović.

 

Moderatorica je Anita Milićević.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio