Dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala mizerija

Datum objave: 27.01.2020   Broj čitanja: 842
Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na zavodima širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih.
Dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala mizerija

 

Prema tim podacima, najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomanti političkih znanosti, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji. Pokazalo se to i tijekom redovne komunikacije s poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

 

”Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima”, naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje. Da na našem tržištu zaista nedostaje radne snage, na što stručnjaci stalno upozoravaju, govori hrpa oglasa na društvenim mrežama.

 

Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ovdašnji ugostitelji su na mukama i prisiljeni su na davanje mnogo većih plaća u odnosu na prethodne godine, prenosi Dnevni avaz.

 

I vlasnicima suvenirnica sve je teže naći radnike. Kako se Avazu požalio vlasnik jedne radnje u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija. Sve je teže i građevinarima, koji se ne mogu nositi s visokim izdacima s jedne strane, dok su u Njemačkoj i u drugim zemljama, s druge, sve traženiji poslovi tesara, keramičara, molera… Za takve i slične poslove na društvenim mrežama se nude dnevnice i do 100 KM.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio