SADA JE JOŠ DRAMATIČNIJE: OBJAVLJENO NOVO OTKRIĆE VEZANO ZA KORONAVIRUS

Datum objave: 01.02.2020   Broj čitanja: 1268
Genetska analiza novog koronavirusa 2019-nCoV pokazala je da je riječ o novom patogenu koji se razlikuje od SARS-a te da ga treba smatrati novim ljudskim koronavirusom, uz šest poznatih od ranije.
SADA JE JOŠ DRAMATIČNIJE: OBJAVLJENO NOVO OTKRIĆE VEZANO ZA KORONAVIRUS

 

Studija predstavljena u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa, The Lancetu, otkrila je više neočekivanih nalaza, među ostalim da je 2019-nCoV genetski sličniji nekim drugim virusima koji su zabilježeni kod šišmiša nego virusu SARS-a te da je vrlo nedavno ušao u ljudsku populaciju.

 

Autori, među ostalim, tvrde da šišmiši nisu izravno zarazili ljude, već je posrednik neka druga životinja koja se vjerojatno prodavala na tržnici u Wuhanu. To pak znači, ističu, da bi što hitnije trebalo otkriti o kojoj je životinji riječ kako bi se bolje razumjela daljnja evolucija, prilagodba i širenje virusa. To bi trebalo olakšati i ubrzati razvoj lijekova, tretmana i cjepiva koji bi eventualno mogli spasiti milijune života širom svijeta. Rješenje ovog misterija također je važno za sprječavanje budućih prelazaka koronavirusa sa životinja na ljude.

 

U novom istraživanju pomoću sekvenciranja nove generacije (NGS) istražena je genetička struktura virusa, njegovo ishodište kao i genetička povezanost sa sličnim virusima.

 

U radu je ukupno analizirano 9 uzoraka koji su dobiveni od oboljelih kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa 2019-nCoV.

 

Znanstvenike je iznenadilo to što su rezultati utvrdili da se sve istražene sekvence međusobno podudaraju u postotku većem od 99,98%, što sugerira da se virus tek nedavno infiltrirao u ljudsku populaciju i to najvjerojatnije s jedne lokacije.

 

"Nevjerojatno je da su sekvence 2019-nCoV od različitih pacijenata gotovo identične. Ovaj nalaz sugerira da je 2019-nCoV nastao iz jednog izvora u vrlo kratkom roku i da je otkriven relativno brzo. Međutim, kako se virus bude prenosio na više pojedinaca, trebat će stalan nadzor nastalih mutacija", komentirao je jedan od vodećih autora studije, profesor Weifeng Shi iz Laboratorija za etiologiju i epidemiologiju ranih zaraznih bolesti na Sveučilištu Shandong u Kini.

 

Genetičar dr. sc. Dragan Primorac za Index je rekao da je vrlo zanimljivo da je 2019-nCoV s genetičkog aspekta manje sličan SARS-u nego što se očekivalo.

 

"On je sličniji dvama virusima koji se šire među šišmišima, nego virusu SARS-CoV kojim je u južnoj Kini 2002. i 2003. godine bilo inficirano više od 8000 osoba i koji je usmrtio 774 osobe u 37 država ili virusu MERS-CoV koji je prvi put otkriven u Saudijskoj Arabiji i koji je usmrtio 858 osoba, uključujući i 38 osoba iz južne Kine“, rekao je Primorac.

 

"S obzirom na genetičku različitost u odnosu na viruse SARS-CoV i MERS-CoV, virus 2019-nCoV smatra se potpuno novim virusom za koji je definitivno potvrđeno da se prenosi putem ljudskog kontakta“, dodao je.

 

Primorac ističe da novi rad s jedne strane nudi neke nove spoznaje, dok s druge otvara neka nova pitanja na koja upozoravaju i sami autori:

"Prvo, osam oboljelih posjetilo je tržnicu morskih proizvoda Huanan, dok jedna osoba nikad nije bila na tržnici, ali je bila u hotelu blizu tržnice, što sugerira mogućnost prijenosa virusa nama potpuno nepoznatim putem.

 

Drugo, iako se smatra da je šišmiš izvor virusa, gotovo sigurno su i druge životinje uključene u prijenos virusa jer je epidemija prvi put primijećena u prosincu 2019., kad su šišmiši u najvećem broju bili u stanju hibernacije, odnosno zimskog sna.

 

Treće, činjenica je da šišmiši uopće nisu prodavani, niti su pronađeni u blizini tržnice morskih proizvoda Huanan, što otvara dodatna pitanja.

 

To sugerira da je tek potrebno utvrditi put prijenosa, odnosno posrednika u prijenosu virusa, sa šišmiša na ljudsku populaciju, što je trenutni prioritet i što posebno zabrinjava jer broj oboljelih rapidno raste širom svijeta“, rekao je Primorac za Index.

 

Neki stručnjaci navode mogućnost da se virus sa šišmiša prenio na ljude preko zmija za koje se zna da jedu šišmiše, a prodaju se na tržnici u Wuhanu. Drugi pak izražavaju ozbiljnu sumnju u takvu mogućnost je do sada nije potvrđeno da je neki koronavirus prešao s gmazova na ljude te smatraju da je veća vjerojatnost da je prijenosnik neki sisavac poput divlje mačke cibetke koja je također prodavana na tržnici, a bila je posrednik u prijenosu virusa SARS-a.

 

Grude.com/Index.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio