BIJELA KUGA: HBŽ u petnaest godina izgubila grad veličine Tomislavgrada

Datum objave: 19.02.2020   Broj čitanja: 141
Zbog negativnog prirodnog prirasta, Hercegbosanska županija u proteklih petnaest godina izgubila je cijeli jedan grad veličine Tomislavgrada.
BIJELA KUGA: HBŽ u petnaest godina izgubila grad veličine Tomislavgrada

 

U toj županiji, samo u prošloj godini bilo tri puta više umrlih nego rođenih. Osim negativnog prirodnog prirasta, sve je više obitelji koje bolji život traže drugdje. Istodobno, vlast je godinama bez ozbiljne reakcije.

 

U zemlju ili izvan zemlje, dvosmjerni je put masovnog odlaska žitelja HBŽ-a. Dok se ukupna brojka onih koji su otišli preko granice još može samo pretpostavljati, točna brojka onih koji su samo u prošloj godini napustili ovaj svijet zvuči pomalo nevjerojatno, pogotovo u usporedbi s ukupnim brojem ovdje rođenih.

 

”U Hercegbosanskoj županiji je u prošloj godini rođeno 307 djece, a u isto vrijeme je umrlo 888 osoba”, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a Diana Mamić.

 

Zabrinjavajući su, međutim, još neki podaci koji govore o potpunom demografskom slomu na ovim prostorima. Tako su u Bosanskom Grahovu prošle godine rođena tek četiri djeteta, u Kupresu svega njih desetero, a u Glamoču trinaestoro, dok je u istom razdoblju samo u ove tri općine ukupno umrlo 119 osoba.

 

”Trista sedmero ljudi rođeno na području cijele županije, a samo u Livnu je umrlo 390 osoba”, kazala je ravnateljica Mamić.

 

”Vidite, 888 je umrlih, od toga koliko je tu karcinoma, koliko je nečega što je već u ovoj županiji zabrinjavajuće? Činjenica je, mi ni jedan sat tijekom ove godine nismo proveli Program za rano otkrivanje bilo kojeg karcinoma”, ministrica zdravstva HBŽ-a Vasilija Broćeta.

 

Podaci govore da je u proteklih petnaest godina zabilježen tako negativan prirast stanovništva da je u ovoj županiji nestao cijeli jedan grad veličine Tomislavgrada. Situacija je još dramatičnija kada se toj razlici između ukupnog broja umrlih i rođenih, a koja iznosi oko šest tisuća, pridodaju i tisuće onih koji su se u međuvremenu iselili s ovih prostora.

 

Svakoj vlasti to bi bio veliki alarm za uzbunu, samo to, izgleda, ovoj nije, javlja BHRT.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio