VIDEO: Grude udvostručile broj zaposlenih

Datum objave: 24.02.2020   Broj čitanja: 1296
Grude, prije rata jedna od nerazvijenijih općina, danas bilježi dvostruko više zaposlenih nego prije 30 godina.
VIDEO: Grude udvostručile broj zaposlenih

 

Dok velike sredine bilježe pad, ova opština po privrednom rastu je na samom vrhu u Bosni i Hercegovini. Uz velika poduzeća, izvoznike, veliki broj radnih mjesta otvoren je u malim zanatskim djelatnostima. Samostalno poduzetništvo u Grudama ima tradiciju i kontinuitet, a po tom segmentu gospodarstva mjeri se ekonomska snaga općine.

 

Grude imaju trenutno oko 4 300 zaposlenih isključivo u privatnom sektoru. Mada na području ove općine djeluju velike tvrtke, izvoznici koji značajno pune proračun i ostvaruju četvrtinu ukupne dobiti ZHŽ, lokalne vlasti se ne oslanjaju samo na njihovu gospodarsku snagu, već potiču razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

 

Opća je percepcija da se sve temelji na 2-3 uspješna poduzetnika, to je točno, oni to nose, ali to je oko jedne četvrtine ukupno svih zaposlenih. Tri četvrtine su disperzirane, rekao je načelnik općine Grude, Ljubo Grizelj.

 

Lokalne vlasti potiču razvoj poduzetništva raznim olakšicama I ubrzanim izdavanjem potrebnih dozvola. Ulaže se i u različite gospodarske grane.

 

Prerađivačka industrija nam je preko 45 posto, niskogradnja osam posto, u uslužnom sektoru. U obrtima nam radi oko deset posto radnika, rekao je Grizelj.

 

Mali obrti različitih branši čine oko 80 posto registririanih poslovnih subjekata i zapošljavaju oko 450 osoba. Dvije trećine njih održalo se na tržištu više od 10 godina. Razvijanje podzetničkog duha ovdje traje generacijama. Primjer tome je slastičarnica obitelji Ević u centru Gruda, koja se održala više od 50 godina. Posao vode unuci a opstali su, kažu, zbog kvalitete a imaju i stalne goste.

 

Did je otvorio slastičarnicu 1968., on je počeo, kad se tata oženio mama je preuzela, sada ja, to je baš obiteljski posao, rekao je Zvonimir Ević, slastičar.

 

Obrti odnosno malo obiteljsko poduzetništvo predstavljaju okosnicu gospodarskog razvoja, ne samo Gruda nego cijele Zapadnohercegovačke županije . Na prošloj sjednici Skuštine usvojen je Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva što bi trebalo omogućiti jednostavnije poslovanje.

 

Naša je dužnost u skladu s našim mogućnostima poticati malo gospodarstvo, nadam se da će se odraziti na povećano otvaranje radnih mjesta, rekao je predsjednik Vlade ŽZH, Zdenko Ćosić za BHT.

 

Grude koriste prednosti i blizine granice EU i prekogranične suradnje, ulažu u turizam i obnovljive izvore energije. Razvijaju i poslovnu zonu koju za ulaganja čini konkurentnom solarna elektrana, koja će ističu, uskoro proizvoditi dovoljne količine elekrične energije dovoljne za potrebe cijele općine, piše BHRT

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • HB24.02.2020 21:48 sati
    BIT ĆEŠ OPET SRCE MOJE HERCEG BOSNE
  • Josko24.02.2020 13:28 sati
    Sad će opet neko reći : "...je ali kad je Grutex radio....." A šta mislite da općina preti sa svojim dijelom obaveza: da napravi obilaznicu ,da sredi prečistač otpadnih voda, da popravi mrežu vodo opskrbe...
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio