Djeca nebi trebala udarati loptu glavom

Datum objave: 26.02.2020   Broj čitanja: 283
Smatram da bi UEFA trebala donesti smjernice da se djeci mlađoj od 12 godina jako reducira ili zabrani igranje i treniranje nogometa glavom, kaže Dinamov glavni liječnik, dr. Smodek..
Djeca nebi trebala udarati loptu glavom

 

Nogometni savezi Engleske, Škotske i Sjeverne Irske zabranili su djeci do 12 godina udaranje lopte glavom na treninzima nakon ispitivanja koja su utvrdila da su bivši nogometni profesionalci izloženi većoj opasnosti od demencije.

 

Ograničit će se i broj treninga na kojima će se udarati lopta glavom za starije uzraste, pa će primjerice djeca od 12 do 15 godina samo jednom tjednom smjeti na treninzima udarati loptu glavom. Iz Engleskog nogometnog saveza poručili su kako će nove smjernice stupiti na snagu odmah, ali neće preporučiti odustajanje od igranja glavom tijekom omladinskih utakmica.

 

Na 'otoku' su ovu odluku donijeli nakon što su objavljeni rezultati studije nogometnog utjecaja na životno zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je provelo Sveučilište Glasgow, a podržao škotski FA.

 

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni nogomet u Škotskoj, rođenih između 1900. i 1976. Otkriveno je da je demencija jedan od čimbenika smrti 11 posto umrlih bivših nogometaša u usporedbi s oko 3% za sociodemografski podudarni uzorak.

 

Alzheimer, demencija, Parkinson...

Nogometaši imaju pet puta više šanse oboljeti od Alzheimerove bolesti, četiri puta više od bolesti motornog neurona kao što su Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lou Gehrigova bolest, dvaput više od Parkinsonove bolesti te na kraju tri i pol puta više šansi da će biti dementni.

 

Premda škotska studija nije izrijekom potvrdila da je udaranje lopte glavom uzrok povećanih degenerativnih neurokognitivnih bolesti kod nogometaša, odluka je donesena kako bi se "ublažili potencijalni rizici".

 

U Hrvatskom nogometnom (HNS) poručili su kako prate razvoj istraživanja na području mogućih posljedica igranja glavom među djecom, a HNS će se kod donošenja odluka o ovom važnom pitanju voditi preporukama Uefe i Uefine Medicinske komisije.

 

- Zdravstvena komisija i nogometni odjel HNS-a na čelu s glavnim instruktorom Petrom Krpanom prate razvoj istraživanja na području mogućih posljedica igranja glavom među djecom. HNS će se kod donošenja odluka o ovom važnom pitanju voditi preporukama Uefe i Uefine Medicinske komisije, čiji je treći dopredsjednik Zoran Bahtijarević također i član HNS-ove Zdravstvene komisije - kazali su u HNS-u za Hinu.

 

Zabraniti ili reducirati

U redovima hrvatskog nogometnog prvaka Dinama smatraju da bi UEFA kao krovna organizacija trebala donesti smjernice za sve klubove u Europi.

 

- Smatram da bi UEFA kao krovna organizacija trebala donijeti smjernice za sve klubove u Europi da se djeci mlađoj od 12 godina jako reducira ili zabrani igranje i treniranje nogometa glavom. Djeca su podložnija ozljedama glave nego odrasli jer je dječja glava neproporcionalno velika, mišići vrata nedovoljno jaki da podnesu učestale udarce lopte u glavu. Kod djece zbog svega toga mozak se više trese kod udarca lopte u glavu - rekao je za Hinu dr.med Ivica Smodek, glavni liječnik Dinama.

 

- Zrelost mozga kod djece i adolescenata nije dovršena, nije još u potpunosti razvijen mijelin (omotač živčanih vlakana u centralnom i perifernom sustavu) što također treba ukazivati da su djeca podložnija ozljedama mozga. U Dinamovoj omladinskoj školi prije 14. godine treninzi su fokusirani na posjed lopte na podu - dodao je dr.med Smodek.

 

Shearer: Starim u strahu

O zdravstvenim učincima udaranja lopte počelo se pričati kada je bivši napadač West Bromwich Albiona, Jeff Astle, postao prvi britanski profesionalni nogometaš za kojeg je potvrđeno da je 2002. umro od kronične traumatične encefalopatije (CTE), degenerativne bolesti mozga koja je pronađena u osoba s poviješću bolesti ozljede glave, često kao posljedica višestrukih potresa mozga.

 

Imao je 59 godina kada je umro, ali liječnici su rekli da ima mozak 90-godišnjaka nakon što je patio od kronične traumatične encefalopatije (CTE)

 

Trojici od 11 igrača engleske reprezentacije koji su započeli finale Svjetskog prvenstva protiv Njemačke 1966. godine - Martinu Petersu, Nobbyju Stilesu i Rayju Wilsonu - svima je dijagnosticirana demencija. Nedavno je legendarni engleski napadač Alan Shearer izjavio kako se boji da će dobiti demenciju jer je tijekom igračke karijere barem 100 puta dnevno udarao loptu glavom.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio