Uz ovaj savjet smanjite rizik od srčanog udara

Datum objave: 29.02.2020   Broj čitanja: 410
Ako krenete s tjelovježbom postepeno, ali joj redovito posvećujete pažnju, budite svjesni da je to najbolji način za prevenciju razvoja krvožilnih bolesti ali i infarkta
Uz ovaj savjet smanjite rizik od srčanog udara

 


Stručnjaci iz Američke udruge za srce su upravo potvrdili kako osobe koje odmah krenu s teškim vježbama i zahtjevnim režimom, poput maratona, imaju 40 posto veće šanse da će doživjeti srčani udar, prenosi Ordinacija.hr.

 

Objašnjenje je jasno, ovakav način srcu stvara jak pritisak jer nije “naučeno” na tako zahtjevan trening, ali ako se pripremate za spomenuti maraton i krenete polako, kako i priliči početniku, poboljšat ćete zdravlje srca dugoročno.

 

Nakon proučavanja 300 znanstvenih studija, stručnjaci su zaključili kako pojedinci koji su se uključili u aerobne aktivnosti kao što je hodanje, bicikliranje ili plivanje smanjili šanse za razvoj srčanog udara za čak 50 posto.

 

Vježbanje je lijek i svima je jasno kako će umjerena aktivnost poboljšati kardiovaskularno zdravlje. Ipak, više ponekad nije bolje i može dovesti do bolesti srca, posebno kada su u pitanju neaktivne osobe te oni koji imaju problema sa srcem ali im oni još nisu dijagnosticirani.

 

Dodaje kako se treba krenuti polako, od jednostavnih vježbi te postepeno razvijati svoje sposobnosti. Ovo se odnosi i na osobe koje su možda nekad bile jako aktivne. Ovi su zaključci objavljeni u magazinu Cirkulacija.

 

Prije nego krenete s tjelovježbom, posjetite liječnika. Ako imate problema sa srcem, on će najvjerojatnije napraviti neke testove kako bi utvrdio koliko tjelovježbe možete podnijeti.

 

Jedno je istraživanje dokazalo da hodanje kod srčanih bolesnika ima isti učinak kao i rehabilitacijski programi u klinikama.

 

Hodanje i trčanje pružaju idealan test zdravstvenih dobrobiti, jer uključuju iste mišićne skupine i iste aktivnosti pri različitim intenzitetima, objasnio je Paul Williams, voditelj studije. Njegov je tim analizirao preko 33.000 trkača i 15.000 šetača. Kada se koristila jednaka ukupna energija za hodanje umjerenog intenziteta kao i trčanje žustrog tempa, rezultat je bila podjednako smanjenje rizika od hipertenzije, povišenog kolesterola, dijabetesa te koronarne bolesti srca.

 

Koju god aktivnost odabrali, izvodite ju umjerenim tempom, a na kraju se polagano smirite. 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio