Popravlja li se položaj žena u poslovnom svijetu u BiH?

Datum objave: 07.03.2020   Broj čitanja: 153
Dočekujemo još jedan 8. ožujak uz uvijek aktuelno pitanje – kakav je i popravlja li se položaj žena u poslovnom svijetu u BiH?
Popravlja li se položaj žena u poslovnom svijetu u BiH?

 

Još jedan 8.ožujak uz statistike u korist muških kolega. Istraživanje portala Posao.ba na osnovu podataka njihovog servisa Plata.ba, pokazuju da žene zaposlene u oblasti ekonomije, medicine, turizma i tekstilne industrije imaju u prosjeku i do 300 KM manju plaću u odnosu na muške kolege.

 

Plata.ba je servis za online istraživanje plaća u sklopu kojeg ispitanici sami unose visine plaća, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plaća na bh. tržištu rada. Na osnovu podataka spomenutog istraživanja, najviša plaća žena zaposlenih u sektoru ekonomije, bankarstva, iznosi 1.256 KM, dok je najviša plaća muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju plaću 2.040 u prosjeku, a muškarci 2.368 KM.

 

U IT industriji prosječne plaće žena i muškaraca su skoro izjednačene, gdje žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558. Svijetli primjer gdje žene prednjače u zaradi u BiH je u oblasti farmacije, na poziciji Menadžer farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plaća menadžerica iznosi 1.662 KM, dok njihovih muških kolega 1.234 KM.

 

Također na poziciji Direktor/ica filijale u bankarstvu, žene imaju plaću 2.013 KM, muškarci 1.918.

 

Analizirajući podatke ispitanika iz posljednjeg Posao.ba istraživanja ''Kakav posao želiš'', zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osjetno više žena. Također, mnogo više žena od muškaraca ima primanja do 800 KM.

 

Uspoređujući željena očekivanja visine plaće kod žena i muškaraca, žene bi većinom bile zadovoljne sa plaćom i do 400 maraka nižom od muških kolega. Međutim, razlika u odgovorima između muškaraca i žena smanjuje sa porastom očekivanih plaća, pa tako 19% žena kaže da bi bilo zadovoljno plaćom od 1.500 do 2.000 KM, odnosno 23% muškaraca.

 

Sa plaćom većom od 2.000 KM bilo bi zadovoljno 15% žena, odnosno 18% muškaraca.

 

Zanimljiv podatak je svakako da su osobe koje imaju plaću veću od 2.000 KM spolno ravnopravne, s tim da je više žena koje imaju plaću veću od 2.500 KM mjesečno u odnosu na muške kolege.

 

U istraživanju „Kakav posao želiš“ ispitanici su odgovarali i na pitanje bi li i zbog kojih razloga otišli iz BiH, gdje su prema odgovorima muškarci spremniji napustiti BiH nego žene.

 

Presudni faktori za odlazak iz BiH kod žena su niska primanja i osjećaj nesigurnosti. Uočavaju se razlike i u važnosti određenih benefita, pa su tako ženama bitniji mogućnost rada od kuće i pokriveni troškovi jaslica/vrtića, dok je muškarcima više stalo do mogućnosti korištenja automobila za osobnu svrhu te mobilnog telefona.

 

Podaci također pokazuju da su muškarci ohrabreniji da se upuste u samostalni posao, pa bi tako za svoju privatnu tvrtku radio svaki treći muškarac, a tek svaka peta žena.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio