Najljepša ljubavna fotografija iz rata: Marijan i Ira i dalje su zajedno

Datum objave: 09.03.2020   Broj čitanja: 3691
Nismo znali da nas netko slika. Ma kakvi?! Bili smo toliko sretni i uzbuđeni što se vidimo nakon mnogo vremena, ništa drugo oko nas nije postojalo!
Najljepša ljubavna fotografija iz rata: Marijan i Ira i dalje su zajedno

 

Prisjećaju se tim riječima Ira (46) i Marijan Horvat (57), djevojka i mladić s vjerojatno najljepše ljubavne fotografije Domovinskog rata.

 

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja. Nije znala, samo se nadala da će u koloni vozila biti i on, u koga je bila zaljubljena preko ušiju. Na pravome mjestu u pravo vrijeme našla se ondašnja sisačka fotoreporterka Večernjeg lista Lea Krivošić, koja je zabilježila ovaj prekrasni trenutak. Fotografija prikazuje, napokon, početak mira i nastavak života.

 

Malo tko ne zna za čuvenu fotografiju Alfreda Eisenstaedta, reportera magazina Life, koji je 14. kolovoza 1945. na njujorškom Times Squareu “ulovio” poljubac mornara i medicinske sestre netom nakon kraja Drugog svjetskog rata. Lein “Poljubac Groma” nastao je, skoro u isti dan, 50 godina poslije, 11. kolovoza 1995.

 

Marijana i Iru pronašli smo u Sisku. U sretnom su braku i baš su ovih dana proslavili 24. godišnjicu. Najljepši plod njihova braka je, kažu, kći Tea.

 

- Čekala sam s nestrpljenjem hoće li i on biti na nekom kamionu i odjednom ga ugledala. Kamion je prolazio, nisu smjeli stati, pa se Marijan samo nagnuo da me poljubi - kaže Ira.

 

Marijan se prisjeća kako je naredba bila da se s kamiona ne silazi, vozili su se prema vojarni, ali se uspio nagnuti prema svojoj prekrasnoj djevojci duge plave kose. Još godina i Horvatovi će proslaviti četvrt stoljeća braka, ljubavi koja je pobijedila sve ratne strahote, čekanja i nadanja. Njihova prekrasna fotografija velikog formata krasi i sisački Gradski muzej, podsjeća da ljubav može biti jača od svega.

 

24sata.hr
Foto:Pixsell

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Josip Cuk10.03.2020 01:28 sati
    Nek Vam Vasa uzor ljubav traje do konca vaseg zemaljsko zivota i vjecno rajskog xivota
  • Siniša09.03.2020 15:35 sati
    Predivna priča.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio