ZHŽ: NEMA NASTAVE IDUĆIH 15 DANA

Datum objave: 12.03.2020   Broj čitanja: 854
Idućih 15 dana nema nastave u ZHŽ-u a neće raditi ni vrtići, saznaje portal Grude.com
ZHŽ: NEMA NASTAVE IDUĆIH 15 DANA

 

Portal Grude.com u cijelosti donosi naredbu koju je objavio Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a donosi sljedeće naredbe.

 

1. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke na temelju naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donosi odluku da se obustavlja rad u dječjim vrtićima, osnovnim, srednjim školama i visokoškolskim ustanovama u trajanju od 15 dana.

 

2. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže obustavu održavanja kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području Županije Zapadnohercegovačke u trajanju od 15 dana.

 

3. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje pučanstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj kao i stranim državljanima da se u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja pučanstva striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke, kao i Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke.

 

4. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Županije Zapadnohercegovačke, dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama preporučuje izbjegavanje nepotrebnog kretanja i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja, te apelira na kontinuirane provedbe općih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, i to na način:

 

a) Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 69%).
- Pranjem ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanjaju se virusi koji mogu biti na rukama.
b) Održavanje razmaka
- Potrebno je održavati razmak od najmanje jedan metar između osoba, posebno onih koji kašlju i kišu jer se na taj način izbacuju male kapljice koje mogu sadržavati navedeni virus.
- Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama.
- Dohvaćanjem brojnih površina i kontaminiranim rukama možemo virus prenijeti do očiju, nosa i usta odakle može ući u organizam i izazvati oboljenje.
c) Pridržavanje respiratorne higijene
- Prilikom kašljanja ili kihanja potrebno je prekrivanje usta i nosa unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju nakon uporabe potrebno odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.
- Pridržavajući se navedenog štitimo osobe oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.
Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike i studente, navedeno je osobna odgovornost.

 

5. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje pučanstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kao i stranim državljanima izbjegavanje nepotrebnog kretanja i zadržavanja na mjestima javnog okupljanja.

 

6. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u Županiji Zapadnohercegovačkoj da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojem osnovu do daljnjega.

 

7. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže svim zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj da u uvjetima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uvjetima kada je SZO proglasila pandemiju novog koronavirusa (COVID-19) ne napuštaju Županiju Zapadnohercegovačku ni po kojem osnovu do daljnjeg.

 

8. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje svim građanima Županije Zapadnohercegovačke koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Županiju Zapadnohercegovačku, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Županiji Zapadnohercegovačke do daljnjeg.

 

9. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže jedinicama lokalne samouprave (gradovi i općine) da preko službi za društvene djelatnosti kontaktiraju predsjednike mjesnih zajednica da isključivo TELEFONSKI prijave nadležnom općinskom/gradskom sanitarnom inspektoru i izabranom liječniku u Domu zdravlja, sve sumještane koji su se vratili sa sumnjivih područja kako bi mogli biti stavljeni pod zdravstveni nadzor.

 

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, stoji u priopćenju koje potpisuje Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio