Poslodavci traže subvencioniranje plaća, moratorij na vraćanje kredita

Datum objave: 13.03.2020   Broj čitanja: 335
Istaknuo je kako su trenutno naši hoteli popunjeni sa najviše 10 posto kapaciteta, da prijevoznici imaju sve manje posla..
Poslodavci traže subvencioniranje plaća, moratorij na vraćanje kredita


Udruženje poslodavaca FBiH najavilo je danas formiranje kriznog stožera poslodavaca i gospodarskih komora koji bi surađivao s Kriznim stožerom Federalnog ministarstva zdravstva kako ne bi bile uvođene mjere koje bi imale direktne posljedice na gospodarstvo.

 

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je na konferenciji za medije u Sarajevu da bi vlast trebala osnovati kompenzacijski fond kako bi proračunskim sredstvima bile sufinancirane plaće i doprinosi radnicima.

 

- Također, Svjetska banka i MMF su ponudili određena sredstva za pomoć gospodarstvu - naveo je Smailbegović. Dodao je da poslodavci traže i moratorij ili prolongiranje vraćanja kredita bankama, kako za kompanije tako i za radnike, do normalizacije stanja. Smailbegović je naveo da bi ministarstva prometa i trgovine trebala uspostaviti suradnju sa zemljama u regiji kako bi omogućili neometan protok roba u i izvan BiH.

 

- Podržavamo većinu mjera federalnog i županijskih kriznih stožera, iako za neke nismo sigurni da su potpuno opravdane, a sve kako bi zadržali radna mjesta i kako bi naši zaposlenici što manje osjetili krizu - izjavio je Smailbegović.

 

Istaknuo je kako su trenutno naši hoteli popunjeni sa najviše 10 posto kapaciteta, da prijevoznici imaju sve manje posla, a da situacija u Italiji otežava poslovanje tekstilne, metalne i autoindustrije. Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da traže od nadležnih institucija proglašenje izvanrednog stanja, jer bi tek tada mnogi od zahtjeva poslodavaca bili provodivi.

 

- Tvrtke se suočavaju s nemogućnošću poslovanja zbog nastale situacije jer nisu u stanju nabavljati sirovine ili isporučiti proizvode na ciljana tržišta - pojasnio je Jašarspahić.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio