NOBELOVAC: ANALIZIRAO SAM BROJKE KORONAVIRUS ĆE NESTATI

Datum objave: 16.03.2020   Broj čitanja: 1521
Nobelovac Michael Levitt američko-britansko-izraelski biofizičar, nije otkrio kako se liječi koronavirus ni lijek, već je samo učinio ono što najbolje radi - ukrštao brojeve. Statistički podaci doveli su ga do zaključka da će se, suprotno mračnim prognozama koje se prodaju, širenje virusa zaustaviti.
NOBELOVAC: ANALIZIRAO SAM BROJKE KORONAVIRUS ĆE NESTATI

 

Njegove prognoze pokazale su se točnima: broj novih slučajeva prijavljenih svakog dana počeo je da pada od 7. veljače. Tjedan dana kasnije, stopa smrtnosti je također počela opadati.

 

Levitt je 2013. dobio Nobelovu nagradu za kemiju za "razvoj modela s višestrukim ljestvicama za složene kemijske sustave". Ni na koji način nije imao namjeru da bude prorok koji najavljuje kraj kuge, dogodilo se slučajno.

 

- Stopa zaraze virusom u provinciji Hubei svakodnevno se povećavala za 30 posto - to je zastrašujuća statistika. Nisam stručnjak za gripu, ali mogu analizirati brojke i to je eksponencijalni rast. Prema ovoj brzini, čitav svijet je trebao da biti zaražen u roku od 90 dana - rekao je Levitt.

 

Ali tada se trend promijenio. Kad je Levitt 1. veljače počeo analizirati podatke, Hubei je imao 1.800 novih slučajeva svaki dan, a u roku od šest dana taj je broj dostigao 4.700.

 

- A onda, 7. veljače, broj novih infekcija počeo je linearno padati i nije prestao. Tjedan dana kasnije isto se dogodilo i s brojem umrlih. Ova dramatična promjena krive obilježila je srednju točku i omogućila bolje predviđanje vremena kad će se pandemija završiti. Na osnovu toga zaključio sam da će se situacija u cijeloj Kini poboljšati u roku od dva tjedna. I zaista, sada je vrlo malo novih slučajeva infekcije – kaže Levitt.

 

Rekao je, virus će iz Kine vjerovatno nestati do kraja ožujka, prenosi Avaz.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio