KARDINAL: SVETE MISE BEZ NARODA, BEZ ISPOVIJEDI ZA USKRS, BEZ BLAGOSLOVLJENE VODE

Datum objave: 18.03.2020   Broj čitanja: 1779
Kardinal Vinko Puljić uputio je dodatne Upute i odredbe Vrhbosanske nadbiskupije vezane za proglašenu pandemiju koronavirusa.
KARDINAL: SVETE MISE BEZ NARODA, BEZ ISPOVIJEDI ZA USKRS, BEZ BLAGOSLOVLJENE VODE

 Odredbi se, kako se navodi, treba pridržavati do daljnjega.

 

 - Prema propisima crkvenoga zakona dijecezanski biskup može vjernicima, kad god smatra da to pridonosi njihovu duhovnu dobru, dati oprost od obveze sudjelovanja na nedjeljnoj Misi. Stoga, vjernici koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ići na Misu, dužnosti neka sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj Misi udovolje prateći svetu Misu na radiju, televiziji ili na internetu, i primajući duhovnu pričest kao put sjedinjenja s Kristom i povezanosti s vjerničkom zajednicom u crkvi. Isto tako, neka se posvete molitvi, postu, dobrim djelima i čitanju riječi Božje -navodi se u prvoj točki.

 

U drugoj odredbi stoji da crkve ostaju otvorene jer imaju posebno važnu ulogu za molitvu i duhovno ohrabrenje vjernika. - Neka svete Mise - i nedjeljne - budu tihe, bez naroda, a u koncelebriranim Misama preporučuje se da se svećenici pričeste umakanjem, a predsjedatelj da se pričesti posljednji pod obje prilike.

 

 Vjernici su u trećoj odredbi, kako donosi Večernji list BiH, pozivaju da ne upotrebljavaju blagoslovljenu vodu na ulazu.

 

S obzirom da se bliži Uskrs, u 4. odredbi stoji da se zajedničke priprave i ispovijedi prije Uskrsa ne održavaju. - Ali, ako netko od vjernika zamoli za ispovijed pojedinačno, posebice bolesnici, neka svećenik bude na raspolaganju uz strogo poštivanje uputa za zaštitu od infekcije.

 

Odredbe na snagu stupaju danas.

 

 Vecernji.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio