Trump: Pronašli smo lijek koji će sve promijeniti

Datum objave: 20.03.2020   Broj čitanja: 716
Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a i malarije mogli bi zaustaviti koronavirus, objavili su znanstvenici iz Australije prije tri dana a predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je kako je omogućio da se taj lijek uskoro pojavi u slobodnoj prodaji.
Trump: Pronašli smo lijek koji će sve promijeniti

 

Naime, skupina infektologa sa Sveučilišta Queensland iz Brisbanea kažu da su dva lijeka koji već postoje pobijedila infekciju Covidom-19.

 

Chloroquine, lijek protiv malarije, i kombinacija lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali su obećavajuće rezultate i njihovom upotrebom je, tvrde znanstvenici, koronavirus ‘nestao’ kod zaraženih pacijenata.

 

Lijek protiv HIV-a Lopinavir/ritonavir najčešće se prodaje pod nazivom Kaletra. Zaražene osobe uzimaju ga dvaput dnevno, a on reducira razinu virusa koji cirkulira tijelom.

 

Kaletra se nalazi na američkom, europskom i australskom tržištu, a AbbVie, kompanija koja ga proizvodi, već je donirala pozamašan broj doza kineskim i američkim vlastima te WHO-u.

 

Chloroquine, lijek protiv malarije, djeluje zapravo kao cjepivo protiv te bolesti koju prenose komarci. Taj lijek ne liječi bolest već zaustavlja razvoj iste ako se uzme prije, za vrijeme ili nakon što neko posjeti riskantna područja.

 

Profesor David Paterson, jedan od istraživača sa Sveučilištaa Queensland, nada se da će uspjeti potaknuti ljude u većem broju da se uključe u njhovo istraživanje do kraja mjeseca.

 

– Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu. Pacijenti nakon terapije više nisu imali koronavirus u sebi, rekao je Paterson o učinku lopinavir/ritonavir tretmanu.

 

– Prvi val pacijenata koji nam je došao iz Kine, odlično je reagirao na taj lijek protiv HIV-a. Ono što mi želimo jest veliko kliničko istraživanje diljem Australije tijekom kojeg bismo usporedili kako djeluje jedan, kako drugi lijek, a kako djeluju u kombinaciji.

 

Trump tvrdi, kako javlja CNN, da bi lijek naziva hidrokriklorokin mogao biti gotovo odmah dostupan za liječenje Covida-19.

 

“Već se neko vrijeme on koristi tako da znamo da ako neće djelovati kako predviđamo, ipak neće nikoga ubiti. Moramo ukloniti svaku nepotrebnu prepreku. I to smo učinili. Imamo dobre rezultate”, rekao je Trump.

 

Američki predsjednik je dodao i da se radi o uobičajenom lijeku koji će uskoro biti dostupan na recept za liječenje onih koji su zaraženi koronavirusom.

 

“Ovaj lijek će sve promijeniti”, poručio je Trump.

 

Inače, Trump je danas pozvao i Američku upravu za hranu i lijekove da pojednostavi svoje procese kako bi se ubrzao razvoj terapija usmjerenih na liječenje koronavirusa.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio