Covid-19 pokazao kritične nedostatke interneta i ubrzava izgradnju 5G mreže i novih struktura

Datum objave: 21.03.2020   Broj čitanja: 611
Netflix, poznata internetska platforma za video sadržaj na zahtjev, odlučila je u sljedećih 30 dana smanjiti kvalitetu svoje usluge u Europi..
Covid-19 pokazao kritične nedostatke interneta i ubrzava izgradnju 5G mreže i novih struktura


Mjere za suzbijanje širenja koronavirusa Covid-19, zbog kojih su milijuni ljudi diljem svijeta prisiljeni ostati unutar kuće, istaknuli su kritično pitanje sposobnosti interneta da podrži ogroman promet podataka koji se razvio posljednjih dana, prenosi Logicno.com.

 

Prvi opipljiv problem, pored objektivne poteškoće onih koji još uvijek plove bakrenim kablovima, dakle ne u optičkim vlaknima, bilo je produljenje vremena preuzimanja zbog smanjenja brzine, koja je pala ispod 60 Mbit/s.

 

Uz to su zabilježeni i podaci o kašnjenju (Ping), koji na fiksnim mrežama prelaze 30 ms, dok na mobilnim mrežama dosežu gotovo 50 ms zakašnjenja.

 

Iznenadno otkrivanje mogućnosti rada od kuće i vođenja nastave za bilo koji razred, od osnovne škole do sveučilišta, uzrokovalo je „začepljenje“ telekomunikacijskih mreža, što je dovelo do poduzimanja hitnih mjera kako bi se izbjegla mogućnost da mreža padne.

 

Netflix, poznata internetska platforma za video sadržaj na zahtjev, odlučila je u sljedećih 30 dana smanjiti kvalitetu svoje usluge u Europi kako bi umanjila stres mreža koje koriste pružatelji internetskih usluga, iako će na taj način “potrošnju” brenda smanjiti za 25%.

 

Talijanska vlada je bila aktivna u tom pogledu i dio od 25 milijardi eura dodijeljenih dekretom vlade će se rasporediti za osiguranje telekomunikacijama. Posebno se navode mjere za operatore koji pružaju elektroničke komunikacijske mreže i usluge i mjere za kompanije odgovorne za telekomunikacijske usluge koje su zadužene da pokrenu inicijative za jačanje mreža i zajamče nesmetan pristup hitnim službama.

 

Najveći prioritet dat će se zahtjevima iz sektora koji se smatraju “prioritetom”, a oni će biti utvrđeni od strane hitne jedinice vlade ili regionalnih kriznih jedinica.

 

Europska unija je krenula dalje, a povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je u srijedu 18. razgovarao je s izvršnim direktorom Netflixa Reedom Hastingsom kako bi razumio kako se nositi sa zagušenjima mreža i koje je mjere poduzela kalifornijska tvrtka.

 

Na Twitteru se Breton obratio platformama za „streaming“, tražeći da automatski omoguće dostupnost standardnih , a ne HD sadržaja, kako bi se svima osigurao pristup internetu.

 

Pandemija koronavirusa je tako dovela do pomalo „neočekivanog izgovora“. Naime, infrastrukturne slabosti na internetu su odlučujući faktor kojeg treba uzeti u obzir u bliskoj budućnost ina tom će područje vlade morati ulagati odmah po završetku krize.

 

Ova “virusna” hitnost, oprostite na igri riječi, promijenit će i već mijenja ne samo naše svakodnevne život, već i sam pristup novim tehnologijama, rada na svim područjima, od „smart workinga“ do strateških sredstava za ponovnu izgradnju cjelokupnih proizvodnih lanaca, a to mora biti osigurano geopolitikom ili dugoročnim strategijama koje će države poduzeti u međunarodnim odnosima.

 

Otkrivanje mogućnosti rada ili učenja od kuće, a samim tim promjene radnog i didaktičkog sustava, ako se na tome ne poradi nakon što prođe pandemija, a malo je vjerojatno da će tako biti, stvorit će potrebu za sposobnijim telekomunikacijskim mrežama koje će moći podržati progresivno povećavanje opterećenja.

 

Mora se graditi čitava infrastruktura, ne samo 5G mreža

Čak će i uvođenje 5G mreže, osim kritičnih pitanja koja se tiču njegove sigurnosti o kojima smo već raspravljali, zahtijevati mnogo veću “nosivost” od postojeće, koja se, podsjetimo, temelji na korištenju postojećih servera i kablova koji i dalje predstavljaju ogromnu većinu infrastrukture kroz koje prolazi protok podataka u svijetu. U stvari je izračunato da 95-97% informacija teče kroz gustu mrežu kablova dugih više od 1,2 milijuna kilometara na svim kontinentima.

 

Stoga se postavljaju pitanja sigurnosti ovih važnih infrastruktura. Kako osigurati funkcionalnu mrežu koja može podržati opterećenje u hitnim slučajevima? Tko će imati kontrolu nad ovom mrežom i pripadajućom infrastrukturom? Je li ispravno pouzdati se u strane tvrtke za izgradnju i upravljanje novom kablovskom infrastrukturom, serverima, repetitorima i još mnogo toga?

 

U svakom slučaju, situacija s pandemijom i mjerama koje su usvojile sve vlade je pokazala da je od vitalne važnosti za svaku nacionalnu državu da modernizira stare infrastruktura i izgradi 5G mrežu, jer o tome ovisi funkcioniranje ne samo industrije zabave ili društvene mreže., što je najmanji problem, već kritične infrastrukture kao što su elektroenergetski sustavi, nuklearne elektrane, komunikacija između središnjih i regionalnih vlasti, logistika, medicinski i obrazovni sektor, itd., itd., itd.

 

Aktualna situacija je pokazala da se doslovno igramo s vatrom i razne studije izvodivosti, javne rasprave i kontrarasprave, raspisivanje i poništavanja osvojenih natječaja, sankcije i sve ostale stvari koje usporavaju brzo donošenje odluka o pokretanju radova u ovom području odgađaju nešto što je već trebalo biti učinjeno.

 

U Italiji od nedavno postoji uredba, nazvana Golden Power, koja se u 2017. godini proširila na sektore „visokog tehnološkog intenziteta kao što su pohrana i upravljanje podacima, te financijska infrastruktura, kritične tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju, robotiku, poluvodiče, tehnologije s potencijalnim aplikacijama za dvostruku upotrebu, mrežnu sigurnost i svemirsku ili nuklearnu tehnologiju”. Jednostavno rečeno, ovo je alat koji će državi omogućiti da zaustavi bilo kakvu vrstu vanjskih uplitanja, ako to pokuša učiniti bilo koja strana država ili privatne tvrtke povezane s njom, a odluka je donesena kako se dala jamstva i osigurala nacionalna ekonomija i njene infrastrukture, uključujući one strateške.

 

Međutim, sada se pokazalo da ovo nije dovoljno u hitnim slučajevima. Čak i ako se utvrdi da ove infrastrukture nisu pod nadzorom potencijalno „neprijateljskih državnih tijela“, a tu se uvijek navodi Kina, one su i dalje povezane s globalnom mrežom, koja bi se u slučaju preopterećenja ili vanjskih intervencija mogla srušiti.

 

Dakle, osim nove i brze mreže, mora se stvoriti i autonomna mreža, a Iran je bio pionir u stvaranju nacionalnog interneta, kada je nakon napada mrežnog virusa Stuxnet na nuklearna postrojenja izgubio gotovo godinu dana planiranog rada i milijarde dolara. Iako s tadašnjom, danas zastarjelom infrastrukturom, Islamska Republika je uspjela podići svoj autonomni internet, kojeg u bilo kojem trenutku može odvojiti od globalnog.

 

Činjenica je da su neke zemlje shvatile gore navedene probleme, iako potaknute i drugim razlozima, te su se aktivirale u skladu s tim. Na primjer, Rusija je aktivirala vlastitu telekomunikacijsku mrežu nazvanu Runet, koja može djelovati neovisno od globalne mreže i po potrebi se isključiti iz nje. I Francuska je krenula sličnim putem, ali ne tako drastičnim, stvaranjem Qwanta, mehanizma za pretraživanje i navigaciju kojeg koristi u svom administrativnom sustavu za prekid veze s Googleovim serverima.

 

Čini se da će Huawei i druge kompanije koje nude 5G mreže i tvrtke koje rade na izgradnji telekomunikacijskih sustava, nakon ove krize, imati prilično posla. Ovo je još jedna promjena koja nas čeka nakon što se okonča pandemija Covid-19 i neke vlade već donose relevantne zakonske okvire za radove u ovom sektoru.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio