Radioamateri Herceg Bosne ustupaju repetitorsku mrežu Civilnoj zaštiti

Datum objave: 21.03.2020   Broj čitanja: 131
Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe.
Radioamateri Herceg Bosne ustupaju repetitorsku mrežu Civilnoj zaštiti


Zahvaljujući potpori lokalne zajednice za samo godinu dana instalirano je novih pet digitalnih repetitora koji pokrivaju veliki dio BiH.

 

Inače, zbog ove spoznaje GSS za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući da radioamateri imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu. Radi novonastale vanredne situacije, koja je nastala pojavom epidemije uzrokovane korone virusom, Civilnoj zaštiti u Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko Neretvanskoj i Herceg Bosanskoj županiji sttavljeni su na raspolaganje komunikacijski sustavi Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

 

Inače, unutar ZRHB aktivna je interna skupina pod nazivom ZRHB ARES (Amateur Radio Emergency Service), sa ciljem pripremanja radioamatera za neželjene situacije. Ova grupa radioamatera skrbi o infrastrukturi koja se planira koristiti u takvim slučajevima. Radioamateri najčešće preuzimaju komunikacije dok se službeni sustavi veza ne revitaliziraju. U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa.

 

Događaji iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012 godine pokazali su da komunikacijski sustav radioamatera ZRHB itekako zna biti koristan u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi, priopćemo je iz Zajednica radioamatera Herceg Bosne.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio