Čović: Najgore nam vrijeme tek predstoji, HNŽ treba staviti u karantenu

Datum objave: 23.03.2020   Broj čitanja: 468
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović smatra da bi za BiH bilo najbolje zatvaranje granica kako bi se njeni građani što bolje zaštitili od pandemije koronavirusa.
Čović: Najgore nam vrijeme tek predstoji, HNŽ treba staviti u karantenu


"Što se prije granica zatvori u smislu komunikacija, bit će bolje za nas ovdje u BiH. Najbolji je oblik karantena. Šatori na granici će odbiti mnoge da krenu prema zemlji", istaknuo je Čović i dodao da bi bilo najbolje da se u karantenu stavi Hercegovačko-neretvanska županija, jer će to spasiti stotine života.

 

Kada je riječ o koronavirusu, ključni problem BiH, prema njegovim riječima, je što su odluke donesene sa zakašnjenjem od dva tjedna.

 

"Da smo ove odluke, koje danas imamo, donijeli prije 15 dana, imali bismo možda dvoje-troje zaraženih. I znali bismo odakle su došli", rekao je Čović.

 

On smatra da BiH tek predstoji faza koja će biti najteža i to za dvija-tri tjedna, ali da o tome treba govoriti struka čijih se preporuka trebaju pridržavati svi građani u zemlji, donosi Večernji list.

 

Govoreći o pomoći EU BiH u medicinskoj opremi, Čović smatra da nije realno očekivati od nekoga da to učini, kada se taj netko i sam suočava s istim problemima te dodaje da je sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Sattlerom razgovarano o pomoći koja je potrebna gospodarstvu BiH.

 

"Sa Sattlerom smo razgovarali kako osigurati da sve razine u BiH pomognu ljudima i gospodarstvu. Odnosi s bankama, kojekakvim obavezama prema zemlji, bit će odgođeni nekoliko mjeseci, ali to neće biti dovoljno, jer će brojnim tvrtkama biti potreban obrtni kapital", ocijenio je Čović koji je i predsjednik HNS-a BiH.

 

Prema njegovim riječima, BiH mora imati paralelnu viziju kako pokrenuti svari u gospodarstvu nakon što se završi pandemija virusa.

 

Čović smatra da bi pitanje oslobađanja rezervi Centralne banke BiH stvorilo više štete nego koristi te dodaje da je to ipak pitanje za monetarne i fiskalne stručnjake.

 

Kada je riječ o problemima koji su nastali u radu institucija na razini BiH, Čović je rekao da se sada treba baviti virusom te dodao da bez promjene odluke vezane za izbor članova Centralne izborne komisije BiH neće biti ni proračuna.

 

Vecernji.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio