Država osobe u izolaciji provjerava selfijem

Datum objave: 24.03.2020   Broj čitanja: 209
Poljska se na veoma zanimljiv način odlučila boriti protiv nepoštivanja samoizolacije i karantene.
Država osobe u izolaciji provjerava selfijem

 

Napravili su aplikaciju koja pacijente koji su pozitivni na koronavirus i određena im je samoizolacija jednostavno tjera da ostanu u svojim domovima.

 

Dok su se neke druge zemlje odlučile na geolociranje pacijenata, u Poljskoj su se odlučili pacijente pratiti pomoću – selfija.

 

Aplikacija "Kwarantanna domowa" (Kućna karantena), namijenjena je prije svega onima kojima je određena obvezna 14-dnevna samoizolacija nakon povratka iz inozemstva, javlja Zimo. Pacijenti instaliraju aplikaciju na svoj pametni telefon i registriraju se selfijem.

 

Svako malo aplikacija ih zatraži da naprave novi selfi, ali s uključenim podacima o geolokaciji. Ako propuste napraviti što aplikacija od njih traži, u roku od 20 minuta alarmira se policija.

 

Ljudi u karanteni imaju izbor – ili će ih svako toliko posjetiti policija ili će preuzeti aplikaciju, pojasnio je poljski ministar digitalizacije Marek Zagorski te dodao kako će pacijenti morati napraviti jednu ili više fotografija dnevno.

 

Kazna za sve one koji prekrše odredbe samoizolacije u Poljskoj iznosi 500 zlota, odnosno oko 820 kuna.

 

No aplikacija ne služi samo u represivne mjere, već se preko nje mogu i kontaktirati druge službe koje im mogu pomoći tijekom boravka u karanteni, kao što su službe socijalne skrbi odnosno službe koje će im donijeti osnovne namirnice.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio