Katedrala izvukla relikvije zaštitnice od epidemija - SVETE KORONE

Datum objave: 27.03.2020   Broj čitanja: 953
Njemačka katedrala u Aachenu izvukla je iz riznice relikvije malo poznate mučenice sv. Korone, zaštitnice od epidemija i priprema relikvijar kako bi ga izložila nakon što prođe pandemija koronavirusa.
Katedrala izvukla relikvije zaštitnice od epidemija - SVETE KORONE

 

Pandemija koja je pogodila i Njemačku potaknula je interes za kršćansku mučenicu za koju se vjeruje da su je ubili Rimljani prije oko 1800 godina.

 

Katedrala je i prije izbijanja pandemije planirala izložiti njezine relikvije tijekom ljeta u okviru izložbe zlatarskog umijeća.

 

Nije jasno kad će ljudi moći vidjeti relikvije s obzirom na to da su uvedena ograničenja kretanja kako bi se ograničilo širenje virusa.

 

No stručnjaci temeljito čiste i lašte relikvijar od zlata, bronce i bjelokosti, koji nije bio pred očima javnosti prethodnih 25 godina, kako bi bio spreman za izlaganje.

 

Vjeruje se da su Koronu u dobi od 16 godina ubili Rimljani vjerojatno na području današnje Sirije zbog toga što nije skrivala kršćansku vjeru.

 

Prema predaji, zavezana je za dvije savijene palme i potom rastrgana kad su egzekutori oslobodili debla palmi.

 

"Zbog toga je i zaštitnica drvosječa", kaže Brigitte Falk, kustosica riznice u katedrali dodajući da je igra slučaja što je postala i zaštitnica od epidemija.

 

Njezine je relikvije u Aachen dopremio kralj Otto III. godine 997. i držane su u grobu u katedrali do 1911./1912. kada su premještene u relikvijar visok 93 centimetra i težak 98 kilograma.

 

Igra je slučaja i podudarnost u imenu mučenice i virusa. Virus je dobio ime koronavirus zbog toga što pod mikroskopom izgleda kao da ima krunu, na latinskom coronu.

 

"Poput mnogih drugih svetaca sv. Korona može biti izvor nade u ovim teškim vremenima", kaže Falk, a prenosi Index.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio