Skandal: Federacija nezakonito testirala na koronavirus

Datum objave: 01.04.2020   Broj čitanja: 1180
Ministarstvo zdravstva Sarajevske županije zaprimilo je akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da niti jedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti...
Skandal: Federacija nezakonito testirala na koronavirus

 

... laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, a samim tim i za testiranje na koronavirus.

 

Takva rješenja shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti izdaje ministar zdravstva FBiH.

Stoga su iz Ministarstva zdravstva Sarajevske županije pozvali sve javne i privatne zdravstvene ustanove s područja Sarajevske županije, koje obavljaju laboratorijsku dijagnostiku da Federalnom ministarstvu zdravstva dostave dokumentaciju za verifikaciju mikrobiološke djelatnosti.

 

Ova informacija je naročito zanimljiva u kontekstu pandemije koronavirusa i konstantnog testiranja uzoraka na bolest Covid-19. Podsjetimo u FBiH do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze koronavirusom.Iz Ministarstva zdravstva SŽ naglašavaju da je potrebno izvršiti verifikaciju i izdati rješenja da bi se rad zdravstvenih ustanova u FBiH uvelo u zakonske okvire.Koliko će taj proces verifikacije trajati i zašto je Ministarstvo zdravstva FBiH tek sada izišlo s ovom informacijom za sada nije poznato te potvrđuje apsurdnost cijelog sustava, prenosi portal Klix.ba.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio