U 95. godini života preminuo je legendarni hercegovački slikar Jusuf Jusa Nikšić

Datum objave: 01.04.2020   Broj čitanja: 544
U Mostaru je u svojoj 95. godini preminuo akademski slikar, likovni pedagog, doajen mostarskog slikarstva i jedan od simbola grada na Neretvi Jusuf Jusa Nikšić. Rodio se u Mostaru 4. 2. 1925. godine.
U 95. godini života preminuo je legendarni hercegovački slikar Jusuf Jusa Nikšić

 

Studirao je u Sarajevu i Zagrebu a diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

 

Pamtit ćemo ga po apstraktnim hercegovačkim pejzažima, a u novijim djelima po realističnim prizorima Mostara i napose Staroga mosta. Nikada nije želio nekoga imitirati dok je stvarao ili prihvatiti nečiju pomoć, sve što je oduvijek želio je da bude svoj, i to mu je uspijevalo.

 

Bio je jedan od osnivača mostarske Novemabrske grupe koja je prerasla u podružnicu ULUBIH-a za Hercegovinu, kao i član Uderuge hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH, i neformalne skupe mostarskih likovnih umjetnika Četvrtak, koju su uz njega činili Ljupko Antunović, Vlado Puljić, Krešimir Ledić, Hamo Ibrulj i dr, a od kojih je među živim ostao samo Florijan Mićković. Poput mnogih mostarskh liski bio je vedra duha, uvijek spreman na šalu i nadasve druželjubiv čovjek i vjeran prijatelj. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

 

Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio