Ljubuški: Mraz uništio sve, posebice rani krompir

Datum objave: 03.04.2020   Broj čitanja: 657
Nakon što je prije nekoliko dana mraz dobrano uništio nasade krumpira na području Šipovače i Vojnića, ovog puta je, nažalost, stanje još gore.
Ljubuški: Mraz uništio sve, posebice rani krompir

 

Dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni kraljević i ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar obišli su jučer poljoprivrednike u Ljubuškom kojima su niske temperature u noći sa srijede na četvrtak uništile nasade.

 

Nakon što je prije nekoliko dana mraz dobrano uništio nasade krumpira na području Šipovače i Vojnića, jučer je, nažalost, stanje još gore. Uništeno je i onih 20 posto nasada koje su poljoprivrednici uspjeli spasiti prije nekoliko dana.
Najveće štete zabilježene su u selima Vojnići, Šipovača i Veljaci, gdje najveći broj poljoprivrednika živi upravo od „Ljubuškog ranog“.

 

Prema riječima Dubravka Vukojevića, direktora poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ nasadi su u potpunosti uništeni. ''Šteta je ogromna'', poručio je Vukojević.

 

Ministri u Vladi ŽZH Kraljević i Sesar su nakon obilaska stradalih nasada u ljubuškim naseljima poljoprivrednicima obećali pomoći u skladu s proračunskim mogućnostima.

 

''Kada vidimo sve ove obrađene površine, trud vaših ruku, možemo vam obećati da ćemo napraviti sve što je u našim mogućnostima kako bismo vam pomogli. Sve korake koji će biti poduzeti u sljedećem razdoblju, a tiču se poljoprivredne proizvodnje biti će usuglašeni s vama kao nositeljima poljoprivrednog razvoja naše županije'', kazali su između ostaloga u zajedničkoj izjavi ministri Kraljević i Sesar.

 

Ministri su također izrazili nadu kako će probleme s kojima su se , u ionako teškoj i kompleksnoj situaciji, suočili ljubuški poljoprivrednici , uvidjeti i nadležni s ostalih razina vlasti, te im osigurati određene vidove pomoći kako bi prebrodili ovu kriznu situaciju.

 

Podsjetimo, već ranije u proračunu ŽZH-a je planirano 1.400.000,oo konvertibilnih maraka za poticaje u poljoprivredi, od čega je značajan dio za biljnu proizvodnju koja je najvećim dijelom smještena na području općine Ljubuški.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio