Uvodi se moratorij na kredite! Evo na koga se to odnosi

Datum objave: 03.04.2020   Broj čitanja: 624
Agencija za bankarstvo FBiH obavještava javnost i građane da će biti uveden moratorij ili neka druga olakšica na otplatu kredita svim građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH.
Uvodi se moratorij na kredite! Evo na koga se to odnosi

 

Kako je priopćeno iz Agencije, dužnosnici, državni zaposlenici, zaposlenici javnih poduzeća, korisnici proračuna, kao i svi drugi kojima se primanja redovno isplaćuju, nisu obuhvaćeni privremenom mjerom moratorija na otplatu kredita. Izuzetno, i navedene osobe mogu podnijeti zahtjev ako je članu domaćinstva smanjena kreditna sposobnost zbog negativnih efekata izvanrednog stanja, a kojima je prilikom odobravanja kredita cijenjena kreditna sposobnost članova domaćinstva.

 

- Razumijemo strah građana i zahtjeve kojima je dio javnosti tražio moratorij za sve, ali nemoguća je odluka kojom bi u jednak status bio stavljen zaposlenik koji je ostao bez posla sa zaposlenikom državnog preduzeća, koji ima redovne prihode. Ista logika važi i za pravna lica, jer sve državne institucije i pravna lica koja imaju stabilno poslovanje ili čak i povećan promet, ne mogu imati pravo na moratorij. To pravo je predviđeno za pravna lica kojima je znatno otežano poslovanje kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH - navode iz Agencije.

 

Napominju da svi oni koji u ovom trenutku mogu plaćati svoje financijske obaveze, to i trebaju raditi, a posebno javni sektor, jer "samo na taj način možemo pomoći ugroženima i doprinijeti da se prebrodi ova kriza".

 

- S druge strane, svi građani i pravna lica koji su pogođeni direktno ili indirektno negativnim efektima koronavirusa, imaju pravo tražiti od svojih banaka moratorij od 90 dana, što je razdoblje u kojem miruje otplata, kao i obračun kamata, a potom s bankom mogu dogovarati i druge mjere. Većina banaka već je pripremila procedure za jednostavnu i sigurnu komunikaciju s klijentima. Banke će i samoinicijativno pokrenuti ove aktivnosti ako utvrde da je klijentova otplatna sposobnost ugrožena ili ne mogu stupiti s klijentom u kontakt - ističe se u priopćenju, prenosi Avaz.

 

Agencija za bankarstvo osigurala je i pravni i regulatorni temelj da mjerom moratorija miruju i regulatorne obaveze financijskih institucija (npr. dodatna rezerviranja, reklasifikacija), kao i da moratorij ne utječe na pogoršanje rejtinga klijenata (lošija kategorizacija).

 

Osim moratorija na kreditne obaveze, bankama se regulatorno olakšalo i odobravanje kredita za likvidnost klijenata pravnih lica radi osiguranja likvidnosti ekonomije te spašavanja radnih mjesta.

 

- Agencija za bankarstvo naglašava da je u ovim izvanrednim okolnostima potrebno rasteretiti građane i pravna lica kojima je zbog pandemije ugrožena platežna moć, a istovremeno zaštititi stabilnost financijskog sistema i deponente. Agencija je vrlo ozbiljno pristupila ovom pitanju imajući na umu da ishitreni potezi i greške mogu nanijeti ogromnu štetu financijskom sistemu, što bi, na koncu, samo dodatno otežalo ionako već teško stanje. Naša odgovornost je da u ovakvim trenucima ne dopustimo takve scenarije i da zaštitimo građane, gospodarstvo i financijski sistem - priopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

 

Da pojednostavimo riječima koje je jedan bankar rekao za portal Grude.com, svi koji su dobili otkaz, ili ga nisu dobili, a plaća im je smanjena neka se jave u svoju banku i oni će ih uputiti na daljnji tijek.

 

Isključivo, krivnja na to što moratorij ne vrijedi za sve građane leži na Vladi Federacije BiH. Pozitivan je primjer Vlada Srbije koja je rekla moratorij najmanje tri mjeseca za sve, osim za one koji to ne žele.

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio