Proljetni radovi u vrtu - pripremite sve za sijanje!

Datum objave: 06.04.2020   Broj čitanja: 369
Ne postoji određeni datum kad trebate početi sa sadnjom.
Proljetni radovi u vrtu - pripremite sve za sijanje!


Sadnja cvijeća sjemenom u vrtlarskim krugovima spada u aktivnosti za one malo naprednije jer odrediti pravilan omjer svjetlosti, vode i kvalitetu tla nije lak posao kao što se možda na prvi pogled čini, piše Living. Iako većina nas s prvim zrakama sunca poželi imati vrt pun mirisnog i šarenog cvijeća, za ovaj pothvat potrebno je planirati više mjeseci unaprijed.

 

U proljeće sadimo sjeme biljaka od kojih očekujemo ljetni cvat pa je u cijelom procesu itekako potrebno strpljenje, a želite li ipak da vaš vrt prekriju prekasni cvjetovi u prvim danima proljeća, bolji odabir su sadnice. Biljke poput lukovica popularnih zumbula sade se najesen!

 

Pripremite tlo
Prije sadnje cvijeća bitno je dobro pripremiti tlo nakon zimskog mirovanja. Radite li na otvorenom, sad je pravi trenutak za kemijsko ili mehaničko uništavanje korova te sadnju ukrasnog drveća ili grmlja. Podijelite trajnice koje cvatu ljeti i ujesen, uredite gredice, a sjeme jednoljetnica otpornih na mraz poput kalifornijskog maka možete sijati izravno na gredice. Gredice formirajte ljetnim cvijećem poput već spomenute petunije, surfinije i drugih cvjetajućih trajnica.

 

Kada saditi?
Ne postoji određeni datum kad trebate početi sa sadnjom. To ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i vrstama biljaka koje želite imati. Neki ljubitelji cvijeća već s prvim zrakama sunca počinju sa sadnjom, no to je pogrešno - neke biljke neće preživjeti povremene mrazove koji se javljaju u rano proljeće. Sadite biljke nakon što prestanu mrazovi. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti, a gomolji se mogu saditi čim temperatura zemlje prijeđe 5 stupnjeva.

 

Što saditi?
Želite li da vam vrt procvjeta već s prvim proljetnim mjesecima, sadite biljke koje će cvjetati godinama poput tulipana. Isto tako, imajte na umu da će neke biljke koje posadite u proljeće procvjetati tek u jesen te tada dati vašem vrtu neočekivani dašak boja. Ako ste se odlučili balkon ukrasiti cvijećem, dobar odabir su pelargonije i petunije jer imaju više cvjetova od lišća.

 

Sjeme petunija sadi se u neutralni supstrat krajem zime, a treba mu otprilike 20-ak dana da naraste do veličine kad se presađuje u zasebne posude. Petunijama je potrebno dosta svjetlosti i toplog tla, a od sadnje do cvjetanja prođu oko 3 mjeseca. Uz njih, dobar odabir su i begonije, dalije i gladiole.

 

Pripreme za iduću godinu
Osim sezonskog cvijeća koje smo spomenuli, u vrt možete posaditi neke višegodišnje biljke koje će vas oduševljavati iz godine u godinu poput plamenca (sadi se u dobro drenirano tlo u polusjeni), lažnog ljiljana (Hemerocallisa) koji voli vlažno tlo ili puzavice Clematis koja voli sunce i dolazi u više boja.

 

Jednostavne za sijanje su i mahunarke poput zijevalice (Antirrhuinuma) koja ima pregršt cvjetova, Cosmosa ili vrenice u čiju porodicu spadaju i suncokreti ili verbene koja odlično podnosi ljetne vrućine!

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio