Od studentske inicijative do masovne proizvodnje: Zaštitne vizire umjesto studenata nastavljaju izrađivati gospodarstvenici

Datum objave: 07.04.2020   Broj čitanja: 322
Hrvatske tvrtke udružile su snage i ono što su studenti započeli odlučile podići na višu razinu.
Od studentske inicijative do masovne proizvodnje: Zaštitne vizire umjesto studenata nastavljaju izrađivati gospodarstvenici


Studentsku inicijativu proizvodnje zaštitnih vizira za bolnice podržale su brojne tvrtke i institucije, dosad je proizvedeno nekoliko tisuća vizira, a uključuje se AD Plastik koji će proizvesti i donirati 50.000 komada, priopćili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

 

Ideja koja je krenula od jednog splitskog studenta u samo par tjedana izrasla je u nacionalnu akciju koja je ujedinila volontere, tvrtke i institucije diljem zemlje te na kraju završila serijskom proizvodnjom.

 

Hrvatski studentski zbor je prije 15-ak dana na svojoj Facebook stranici pozvao studente da se uključe u volontersku proizvodnju zaštitnih vizira koje će donirati medicinskom osoblju. U manje od 18 sati od objave akciji se priključilo 120 studenata, odnosno vlasnici stotinjak 3D printera. Već nekoliko dana kasnije preko 400 printera u 50-ak naših gradova izrađivalo je vizire. Radilo se toliko da je počelo nestajati materijala za printanje, ali inicijativu su jako brzo prepoznale domaće tvrtke, uključile se u akciju i pomogle volonterima.

 

I HGK je dala obol akciji povezujući studente s tvrtkama kroz Udruženje tekstilne i odjevne industrije HGK. Tako su tvrtke "Pozamanterija - MTČ" i "Odjeća" donirale elastične trake potrebne za dovršavanje vizira pridruživši se kompanijama poput Ericssona Nikole Tesle, Saponije i AD Plastika koje su također sudjelovale u inicijativi.

 

Od početka inicijative već je nekoliko tisuća vizira otpremljeno u bolnice od Splita do Zagreba, a sada će volonteri prepustiti posao AD Plastiku koji će proizvesti i donirati 50.000 komada diljem Hrvatske, kako bi medicinsko osoblje moglo sigurno raditi svoj posao.

 

HINA

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio