Dizelska onečišćenja smanjuju kapacitet dječjih pluća za pet posto!

Datum objave: 08.04.2020   Broj čitanja: 206
Ako vam je kapacitet pluća niži nego što je to uobičajneno kad ulazite u odraslu dob, izvjesnije da ćete imati povećani rizik od ranije smrti.
Dizelska onečišćenja smanjuju kapacitet dječjih pluća za pet posto!

 

Novi dizelski motori na vozilima čišći su nego ikad prije, ali također je i mnogo starih dizelskih vozila na cestama, a njihova emisija dušikovih oksida razlog je za zabrinutost. Zbog toga je Queen Mary University u Londonu proveo istraživanje o utjecaju na zdravlje dušikovih oksida kao najopasnijih nusprodukata izgaranja dizelskog goriva u vozilima, piše HAK.

 

Istraživanje je provedeno na dvije tisuće djece u Londonu, a nedavno objavljeni rezultati su zastrašujući: Kad je konstantno mjerena prekomjerna zagađenost dušikovim oksidima u gradu, a to je gotovo uvijek bez obzira na to što je u središtu Londonu teškim kamionima zabranjen pristup, kapacitet dječjih pluća trajno je smanjen za 5 posto.

 

– Kapacitet pluća raste sve do 18 godine. Ako vam je kapacitet pluća niži nego što je to uobičajneno kad ulazite u odraslu dob, izvjesnije da ćete imati povećani rizik od ranije smrti. Kako starite prirodno se smanjuje kapacitet pluća, a s onečišćenjima taj će proces biti značajno ubrzan – rekao je profesor Chris Griffiths s Queen Mary Universityja.

 

U istraživanju je testiran kapacitet pluća osnovnoškolske djece u dobi od osam do devet godina (od 2009. do 2014. godine). Rezultati ove studije mogu se aplicirati na većinu gradova u Velikoj Britaniji i Europi:

 

– Kvaliteta zraka u Velikoj Britaniji je loša, ali je loša i u Europi, a o Kini i Indiji nećemo niti govoriti – naglasio je profesor Chris Griffiths.

 

Zaključci studije su da bi djeca koja imaju probleme s dišnim sustavom trebala izbjegavati dijelove grada u kojima su velika onečišćenja, odnosno doktori bi trebali savjetovati roditelje da se presele u čišće dijelove grada ili izvan urbanih zona. Također, ispred škola bi trebalo instalirati uređaje koji mjere kvalitetu zraka i time bi se došlo do referentnih informacija o zagađenju i mjerama koje treba poduzeti.


Bilo bi korisno kad bi nadležne institucije u našim gradovima pročitale ovo i upoznale se s opasnostima za zdravlje djece. Ako mislite da nas se ovo ne tiče, varate se. Naš je vozni park mnogo stariji nego britanski i s dizelašima starim po 14, 15 godina onečišćenja mogu biti samo razornija.


Za kraj, osim plućnih bolesti (tumor, astma…), pretjerano izlaganje djece dušikovim oksidima u kasnijim godinama može rezultirati problemima s mentalnim zdravljem pa čak i prekomjernom težinom.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio